Отмени се протест, от Московска 33 ще финансират проекти за детски градини

 • Столична община, Московска 33

  Снимка: Столица.bg

Насроченият за утре протест на Национален инициативен комитет за качествено и иновативно образование на Московска 33 се отменя. Той бе насрочен за четвъртък сутринта, а целта на недоволството бе да се финансират готовите проекти за разширяване на четири детски градини в София.

Вчера обаче представители на гражданското сдружение са поканени на среща със зам.-кмета Ирина Савина. Двете страни са уточнили всички подробности около финансирането на проектите от Столична община. Четвърта детска градина във Владая ще получи финансиране около 500 000 лв. за тази година, за да започне строителството за разширяването на сградния фонд.

Така ще се реши проблемът с липсата на места. В момента живеещи във Владая водят децата си в Мърчаево. Ирина Савина е обещала да внесе доклад за реализирането на проекта идния вторник, потвърдиха от гражданското сдружение.

Другият проект е за 8-а детска градина в Красно село. За него обаче е необходимо изменение и общината вече била отпуснала средства за коригиране. До месец пък ще е готов за изпълнение и готовият проект и документацията за разширяване на 119-а детска градина в район Възраждане. За нея също ще се отпуснат 500 000 лв., за да може да се започне строителството още тази година.

За цялостното приключване на разширяването на градините във Владая и Възраждане ще се осигури финансиране и за 2020 г., като вариантите са два. Единият е от бюджета на Столична община за 2020 г., а вторият е от Специализирания общински приватизационен фонд (СОПФ). В СОПФ за тази година имало около 1 млн. лв. за образование, с които може да се осигури започването на строителството на двете детски заведения, коментира пред Столица.bg Васил Николов от Национален инициативен комитет за качествено и иновативно образование.

За четвъртата градина, 116-а в Павлово средствата най-вероятно ще бъдат осигурени от бюджета на Столична община за 2019 г. Преди това обаче районният кмет на Витоша трябва да внесе доклада в комисия и след това в СОС.

Редактор: Александра Никова

Времето в София

Въздухът в София

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

comment 0
visibility 27
Детски панаир

Организират детски панаир за 1 юни пред Народния театър

В тазгодишното издание на Детски панаир в София ще се включат над 60 културно-образователни инициативи за деца. По традиция той ще се проведе на 1 юни пред Народния театър „Иван Вазов”.  Панаира стартира успешно преди 8 години, като до момента са реализирани над 40 събития в 15 града.И тази година организаторите от Изиарт са подготвили специални игри за музеите в които децата ще могат да станат откриватели. За обичащите изкуството малчугани са предвидени детски работилници по стъклопис, архитектура, пясъчни рисунки, плъсти, грънчарство, калиграфия. За първи път тази година са включени и работилници по по тъкане, любопитни техники по неврографика и цианотайп. Работилниците ще се провежда от 11 до 200 часа на територията на Градската градина и в близките музеи и галерии. Подготвена е и специална игра посветена на символите скрити в герба на София с което ще се отбележи и годишнината на града. Всяко дете ще има възможност да изработи свой магнит с емблематична сграда на София. Не са забравени и най-малките бебетата, за тях предвиден кът с игри носещ името Thinkle Stars. В програмата на панаира са предвидени и редица спортни дейности като танци, йога, тенис шах и др. Специално за събитието ще бъде докарана и истинска пожарна кола, на която децата ще могат да се качат и влязат в ролята на истински пожарникари.Събитието е некомерсиално и в него може да се включат всички желаещи деца напълно безплатно. Детският панаир е и част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г. Прочети още...

comment 0
visibility 78
Маринела Арабаджиева

Връщат Маринела при мъжът и в София

Маринела Арабаджиева ще бъде върната в София, където се намира нейният мъж. Това ще се случи на 30 май. В момента тя се намира в Испания, съобщава Нова телевизия. Припомняме, че съпрузите Арабаджиеви бяха арестувани в Барселона. Двамата бяха обявени за международно издирване още в края на месец август. Вълчо, синът на Арабаджиеви, беше арестуван и остана в ареста 8 месеца, след което бе пуснат под гаранция от 500 000 лв. Арабаджиеви са обвинени в ръководство на група за данъчни престъпления и пран на пари. Маринела Арабаджиева не бе екстрадирана, тъй като се очаква решението на испанския съд. Доказателствата за вината на двамата съпрузи са в 208 тома. Арабаджиев е отказал да бъде записван и сниман по време на заседанието по делето в София. Схемите за престъпленията Арабаджиеви съхранявали в телефоните си, стана ясно от заседанието. Беше разкрито, че двамата са карали свои съмишленици да убеждават бедняци да застават начело на кухи фирми. Правели се фиктивни операции, а оборотът се връщал при Арабаджиеви. Престъпления са разкрити и във „Виктория Груп“, и в захарния комбинат. Държавата е била ощетена с милиони заради невнасяне на ДДС. Арабаджиев бе върнат в България на 5 май в София с полет от Барселона. Прочети още...

comment 0
visibility 152
Симеоновско шосе велосипедисти
Реклама

Виж също

close

Изчистиха от графити стена в градинката на НДК (СНИМКИ)...

Надрасканата с графити стена в градинката на НДК откъм бул. "Фритьоф Нансен" вече е изчистена и пребоядисана. Това стори...

Прочети още keyboard_arrow_right