Отварят програма "София избира" за 1,5 млн. лв, гражданите избират-Столична община финансира (СНИМКИ)

photo_library
 • Отварят програма "София избира" за 1,5 млн. лв, гражданите избират-Столична

  Снимка: Столица.bg

 • Отварят програма "София избира" за 1,5 млн. лв, гражданите избират-Столична

  Снимка: Столица.bg

Вече има 4 проекта, единият от които е дългоочакваният скейт парк

Столична община отваря нова програма, в която ще се приемат идейни предложения и проекти на граждани, неправителствени организации и други. Тя ще бъде за 1,5 млн. лв и най-важното за нея е, че изборът на проект зависи от гласуването на гражданите, което ще бъде онлайн. Това съобщи днес на пресконференция кметът на София Йорданка Фандъкова. 
 
Програмата ще бъде заложена в проекта за бюджет за 2021 година на Столична община. Именно за това събирането на идейните предложения с ориентировъчна стойност започва от днес. Срокът е до 25 октомври, каза столичният кмет. А гласуване ще бъде през целия месец ноември. 
 
На пресконференцията присъства и зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов, който вече работи по проекта за бюджет за следващата година. "За нас е много важно да имаме предвид тези предложения при формирането на инвестиционна програма за бюджета на Столична община. За тази програма сме взели пример от Париж. Гражданите предлагат и избират, а Столична община реализира", каза Фандъкова.  
 
Цялата отговорност около гласуването и проектите е на новия зам.-кмет по дигитализицията Генчо Керезов. Той ще осъществява контактите и комуникацията с гражданите. Проектите могат да се подават до 25 октомври на имейл sofia.izbira@sofia.bg.
 
Със сигурност при вота единият от критериите ще бъде геолокация, за да е сигурно,че по проекта ще гласуват само софиянци. "Лично аз се стремя да имаме програми, в които да участват гражданите, граждански организации и независими структури. До момента Столична община има 7 разработени програми  като "Култура", "Европа", "Зелена София", Социални иновации" и други. В "София избира" решават изцяло гражданите кой проект да се реализира, а Столична община ще го финансира", обясни Йорданка Фандъкова. 
 
До момента има подадени 4 предложения. Едното е за изгледна площадка на Копитото на Витоша, другото е за улица "Будапеща", която е доста стръмна- да се направи асансьор и площадка. Най-интересното до момента е дълго чаканото и обещано пространство за скейт парк. Проекто-предложението е  готово. Това е на федерацията по Скейтборд. И стойността му е около 1 милион лева. 
 
Кметът Фандъкова обясни, че не нужно да се представя архитектурен проект, а идейно предложение с приблизителна стойност. Важното е теренът, на който се предлага, да е общински, за да може да се реализира. За площадката за скейтборд, тя уточни, че има терен в Младост. И другото важно условие e проектът да не надхвърля бюджета на програмата от 1,5 милиона лева. 
 
Александра Никова 
 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
 • На разстояние (40%, 164 Гласове)
 • На време (13%, 53 Гласове)
 • И двете (разстояние и време) (18%, 76 Гласове)
 • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (26%, 107 Гласове)
 • Не мога да преценя (4%, 15 Гласове)
Общо гласували: 415 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Санкционираха търговски обект за замърсяване на бул. Овча купел 1......

Столичен инспекторат наложи глоба на търговски обект на бул. "Овча купел" 1.  Санкцията е за смесване на отпадъци и...

Прочети още keyboard_arrow_right