Паякът е вдигнал над 14 000 автомобила от началото на 2019 в София

Ново звено в ЦГМ ще контролира паркирането

Снимка: Столица.bg

Ново звено в ЦГМ вдига паркирали безплатно в планета зона и в близост до кръстовища

От началото на 2019 година 14 345 автомобила са репатрирани за неправилно паркиране в София, 5210 са санкционирани на място. Това сочат данните на Центъра за градска мобилност. От началото на тази година в ЦГМ се обособи ново звено, което ще контролира специално за паркирани автомобили близо до кръстовища, които пречат на движението, обясни пред Столица.bg Румяна Милова от ЦГМ.

Най-често такива случаи са с безплатното спиране на коли извън платените, синя или зелена зона, но в близост до кръстовище. На тях не могат да се поставят скоби, тъй като са извън очертанието. В същото време обаче пречат на движението. Редовно на ул. Позитано спират автомобили, но не на паркомясто и пречат на трамваи 5 и 8. От Пътна полиция имат достатъчно много работа и затова е било наложително да има звено с контролиращи функции.

Новото звено към ЦГМ е създадено със заповед на столичния кмет Йорданка Фандъкова от миналата година. То действа на територията на Столична община от началото на годината. Контролът за паркиране се осъществява от 10 служители, който са минали на специално обучение и са добре запознати със Закона за Движение по пътищата, както и с Правилника и общинските наредби. След Общинска полиция и Столичния инспекторат, който контролира паркирането в зелени площи и детски площадки, това е третото контролиращо звено. За проблемите с паркирането в София са наясно и в Транспортна комисия и те също са дали благословията си за създаването на новата структура.

Новата организация за контрол е продиктувана от конкретната ситуация в столицата. Целта не е да се прибират пари, а да се дисциплинират шофьорите и да се спазват правилата. Заради много нарушения в София трябваше да създадем новото звено, обясни Милова.

Всеки, който е спрял в близост до кръстовището, извън платената зона ще получава бележка на колата, че е нарушител и ще бъде вдигнан с паяк. Засега от ЦГМ не могат да определят точно за колко време ще се извърши репатрирането, но ще се действо бързо. Служителите на новото звено ще се обаждат на дежурния диспечер и заедно с Общинска полиция автомобилът ще бъде вдигнат. "Надяваме се, че всеки, който види бележката, ще си премести автомобила, коментира Румяна Милова. 

Засега новото звено ще действа в центъра на столицата и в платените зони в кварталите. Контрольорите в синя и зелена зона също вече ще имат ангажимент да съобщават за спрели автомобили безплатно в близост до платената зона.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (33%, 45 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (13%, 18 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (24%, 33 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (16%, 22 Гласове)
 • Нямам дете/деца (13%, 18 Гласове)
Общо гласували: 136 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

ВАП: Кметът на София да провери зелената система на столицата...

Кметът на София Йорданка Фандъкова да извърши проверка на зелената система в София. Това изисква Върховна административн...

Прочети още keyboard_arrow_right