Председателят на СОС затяга контрола над „Топлофикация“, „Софийски имоти“ и ЦГМ

Председателят на СОС затяга контрола над „Топлофикация“, „Софийски имоти“ и

Снимка: Личен архив

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев инициира мерки за повишаване на контрола в управлението на трите ключови общински дружества – „Топлофикация София“ ЕАД, „Център за градска мобилност“ ЕАД и „Софийски имоти“ ЕАД.

С промени в уставите се въвежда т.нар. „съвместно представителство“. Това означава, че всички документи ще се подписват не само от изпълнителните им директори, но и от председателите на директорските бордове.

Докладите ще бъдат разгледани на първото за 2022 г. заседание на СОС на 13 януари. Съвносители на Георгиев са Николай Стойнев, председател на Постоянната комисия по икономика, собственост и дигитална трансформация, Стефан Марков, председател на Постоянната комисия по финанси и бюджет и Карлос Контрера, председател на Постоянната комисия по транспорт и градска мобилност.

„Целта на промяната е повишаване на доверието към трите общински дружества, към които заради важността им най-често е насочен публичният интерес. Те се нуждаят от силна обществена подкрепа в изпълнение на дейностите си в интерес на столичани“, казва Георгиев.

Желанието ни е жителите на София да са убедени, че ние като принципал сме положили грижа като сме повишили изискванията за доброто управление на „Топлофикация София“ ЕАД, „Софийски имоти“ ЕАД и ЦГМ, добавя той.

В мотивите си вносителите посочват, че чрез съвместното представителство ще се минимизират всички потенциални рискове пред дружествата, присъщи на самостоятелното представителство. Постига се своеобразна форма на „текущ“ контрол. Съвместното представителство е доказано добра корпоративна практика в големите компании в целия свят и затова ще се приложи и в общински дружества.

Чрез него ръководителите взаимно се контролират, което от една страна предпазва дружествата от рискови и прибързани действия, а от друга - ограничава опасността от предприемане на действия в тяхна вреда, смятат вносителите.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Да се ограничили използването на фойерверки в София?
 • - Твърдо ДА (41%, 451 Гласове)
 • - Твърдо НЕ (21%, 228 Гласове)
 • - Да, защото е проблем за децата с аутизъм, домашните любимци и замърсява въздуха (21%, 236 Гласове)
 • - Не, защото е красиво и тържествено (16%, 176 Гласове)
 • - Не мога да преценя (1%, 13 Гласове)
Общо гласували: 1104 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

През 2025 г. ще е завършено новото 3-километрово трасе на метрото......

След 3 години софийското метро вече ще стига до кв. "Левски", район Подуяне. Както вече писа Столица.bg тази пролет запо...

Прочети още keyboard_arrow_right