Препроектирането на пл. "Александър Невски" приключи, ще има онлайн обсъждане

Препроектирането на пл. "Александър Невски" приключи, ще има онлайн обсъжда

Снимка: НАГ

Запазват се алеите и скулптурите на проф. Любомир Далчев и паметника на Българския опълченец

Препроектирането на пространството около храм паметника "Св. Александър Невски" приключи и на 3 юни т. г. от 16 часа ще има онлайн обсъждане. Това съобщават от Направление "Архитектура и градоустройство" на Столична община. До 1 юни могат са се подават предложения и становища на имейла на НАГ - delovodstvo@sofia-agk.com.

Площад "Св. Александър Невски" е част от централната Зона 4. Първоначалният проект за възстановяване на Зона 4 от централна градска част не бе одобрен и затова се наложи препроектиране по настояване на Столична община. 

Проектът за ремонт на площад "Александър Невски"- върнат на поправителен от арх. Здравков

Според изменениета паважната настилка се запазва, но няма да има високи мачти с осветителни тела. "Завърши изменението на работния инвестиционен проект за Изграждане, възстановяване и обновяване на прилежащите публични пространства от Централната градска част на гр. София, Зона 4", съобщиха от НАГ.

Препроектират реконструкцията на "Александър Невски" и Зона 4

Препроектирането бе възложено от Столична община на архитектурно студио АДА, което спечели конкурса през 2013 г. и държи авторските прана. В Зона 4 попада територията между ул. „Георги С. Раковски“, ул. „Московска“, пл. „Васил Левски“, бул. „Васил Левски“, бул. „Цар Освободител“, пл. „Народно събрание“, ул. „6-ти септември“ и мисленото продължение на ул. „Аксаков“ от ул. „6-ти септември“ до ул. „Георги С. Раковски“.

Ремонтираната градинка срещу СУ "Климент Охридски" и до Народно събрание също е част от Зона 4. 

С новия проект се запазват съществуващите алеи, както и скулптурите на проф. Любомир Далчев и паметника на Българския опълченец. Пейките ще бъдат премахнати от тревата и ще бъдат по алеите. Ще бъде подменена парковата мебел, както и ще се поставят нови кошчета за отпадъци.

В цялото пространство ще се запази в максимална степен характерът и местоположението на градското обзавеждане, но се предвиждат нови елементи с класически дизайн, характерен за градската среда в централната част на София.

Другото изискване е за ново улично осветление, което да е съобразено с  Министерство на културата на пл. "Св. Александър Невски", ул. "Оборище" в участъка от ул. "Г. С. Раковски" до площада и на пл. "Народното събрание". Осветителните тела трябва да съхраняват стилистика и историческия харастер на зоната около пл. "Св. Александър Невски".

В заданието има изискване за нови технически и технологични решения за предвидените строително-ремонтни работи в площите около сградите на Централния военен клуб и Централната армейска библиотека.

В пространството ще се оформи пешеходна зона, като ще се ремонтират тротарите и отводнителната система. Обновяването ще се извършва на етапи. На 19 май т. г. на сайта на НАГ бе публикуван новият проект.

 Подробности ТУК!

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (39%, 27 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (19%, 13 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (24%, 17 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (17%, 12 Гласове)
 • Нямам дете/деца (1%, 1 Гласове)
Общо гласували: 70 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Реконструкция: Правят ново трасе за трамваите и велоалеи по "Тодо......

Мащабна реконструкция започва на една от важните за София пътни артерии -"Тодор Каблешков". Ще бъдат направени ново тр...

Прочети още keyboard_arrow_right