През август обявяват 25 нови места в ремонтираната "Бърборино" в Красно село

През август обявяват 25 нови места в ремонтираната "Бърборино" в Красно сел

Снимка: 124cdg.eu

Обжалване в съда на управителния орган на СУСОПФ спира парите за ремонт на училища и детски градини в София

Още 25 нови места ще бъдат обявени през август т. г. за кандидатите за места в 124 ДГ "Бърборино" в район Красно село. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти. 

Днес столичният кмет посети и провери изграждането на разрушената до конструкция детска градина "Бърборино" в столичния Красно село. В столицата имаше 18 детски градини с опасните азбестови стени. В момента 10 от тях са изцяло ремонтирани.

"Усилията, които полагаме са, за да има места в градините за децата и в същото време детските заведения да бъдат модерни, удобни и със здравословни условия. Това е съществуваща сграда с азбестови панели и  означава, че се събаря цялата сграда, премахват се азбестовите панели и се изгражда на ново", каза Йорданка Фандъкова.

В новата сграда ще има 4 групи, а директорът и екипа вече са избрали цветовете, а районният кмет Росина Станиславова контролира целият строителен процес.

Градината през есента ще приема нови деца, а другите в момента са преместени в друга сграда. През септември те ще се завърнат в обновената и пъстроцветна градина. Тогава ще има и прием за първа група на 3-годишни столичани. Приемът на 25 деца ще бъде обявен през август в Електронната система на Столична община. 

В двата стари физкултурни салона ще има още 2 групи и те ще са по специалната програма Монтесори. Там ще бъдат 12 дечица със СОП и от районното кметство обещават да се направи и специализирана сензорна стая, каза столичният кмет. Фандъкова подчерта, че се работи професионално и по всички стандарти в Европа и света.

"Красно село е сред районите с най-голям недостиг на места, но тук няма и възможности за строителство. С кмета на района токущо обсъдихме вариант за една сграда, която да бъде освободена от различни социални дейности. Разбира се, това ще стане, когато се предложи алтернатива на дейностите и да може сградата да се върне като филал към градина в района", каза Фандъкова.

Тя потвърди, че районният кмет е получил подкрепа й за проектиране и финансиране за още 6 групи в 8-а детска градина.

"Тези средства сме ги сме заложили за финансиране по програмата на Министерски съвет. И когато има готовност ще започне изграждането на градината. С всеки районен кмет обсъждаме индивидуално плановете и възможностите на района и имат моята подкрепа. Отново ще припомня, когато имат проекти и избран изпълнител тогава коментираме за финанси. А програми изобщо няма как да финансираме. Това ще продължи така и съм благодарна на всички активни районни кметове. Едновременно с това подготвихме и програма за ремонт на училища и детски градини. Знаете, че лятото е такъв сезон, период", коментира кметът на София.

2,5 млн. ще се отпуснат от Съвет за управление на Спациализирания общински приватизационен фонд (СУСОПФ), потвърди кметът на София. В момента обаче имало проблем тъй като гражданин обжалва в съда избраният състав на управителен орган на фонда и затова няма действащ фонд. 

"Днес ще изпратим писма до 12 районни кмета на София, на които да им кажем да си провеждат процедурите за ремонти, а когато има действащ такъв орган тези средства, които са налични ще бъдат отпуснати. Независимо от финансовото състояние на общината няма да спестяваме от училища и детски градини", обясни Фандъкова. Но въпреки това законът позволява на районните кметове до тогава да правят порцедури.

Кметът допълни, че двама от общинските съветници на ГЕРБ Георги Георгиев и Николай Стойнев, които наблюдават дейността на търговските дружества на Столична община, са внесли доклад. 

"Надявам се СОС да го одобри. Той е за изваждането на един общински терен, подходящ за детска градина в Горубляне, да бъде изваден от капитала на общинското дружество "Софийски имоти". Това е възможност и с кмета на Младост трябва да го реализираме", коментира Фандъкова.

Тя сподели, че за Младост и Люлин още не са намерени алтернативни сгради, в които да се преместят социални служби и да освободят сгради за детски градини. И двамата кметове работели активно и кметът Фандъкова разчита на тяхното предложение.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (33%, 43 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (14%, 18 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (24%, 32 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (17%, 22 Гласове)
 • Нямам дете/деца (13%, 17 Гласове)
Общо гласували: 132 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столична община ще иска заем за стратегически инфраструктурни обе......

Столична община се подготвя да вземе заем за финансирането на големи инфраструктурни обекти в града. Това съобщи кметът ...

Прочети още keyboard_arrow_right