През август обявяват 25 нови места в ремонтираната "Бърборино" в Красно село

През август обявяват 25 нови места в ремонтираната "Бърборино" в Красно сел

Снимка: 124cdg.eu

Обжалване в съда на управителния орган на СУСОПФ спира парите за ремонт на училища и детски градини в София

Още 25 нови места ще бъдат обявени през август т. г. за кандидатите за места в 124 ДГ "Бърборино" в район Красно село. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти. 

Днес столичният кмет посети и провери изграждането на разрушената до конструкция детска градина "Бърборино" в столичния Красно село. В столицата имаше 18 детски градини с опасните азбестови стени. В момента 10 от тях са изцяло ремонтирани.

"Усилията, които полагаме са, за да има места в градините за децата и в същото време детските заведения да бъдат модерни, удобни и със здравословни условия. Това е съществуваща сграда с азбестови панели и  означава, че се събаря цялата сграда, премахват се азбестовите панели и се изгражда на ново", каза Йорданка Фандъкова.

В новата сграда ще има 4 групи, а директорът и екипа вече са избрали цветовете, а районният кмет Росина Станиславова контролира целият строителен процес.

Градината през есента ще приема нови деца, а другите в момента са преместени в друга сграда. През септември те ще се завърнат в обновената и пъстроцветна градина. Тогава ще има и прием за първа група на 3-годишни столичани. Приемът на 25 деца ще бъде обявен през август в Електронната система на Столична община. 

В двата стари физкултурни салона ще има още 2 групи и те ще са по специалната програма Монтесори. Там ще бъдат 12 дечица със СОП и от районното кметство обещават да се направи и специализирана сензорна стая, каза столичният кмет. Фандъкова подчерта, че се работи професионално и по всички стандарти в Европа и света.

"Красно село е сред районите с най-голям недостиг на места, но тук няма и възможности за строителство. С кмета на района токущо обсъдихме вариант за една сграда, която да бъде освободена от различни социални дейности. Разбира се, това ще стане, когато се предложи алтернатива на дейностите и да може сградата да се върне като филал към градина в района", каза Фандъкова.

Тя потвърди, че районният кмет е получил подкрепа й за проектиране и финансиране за още 6 групи в 8-а детска градина.

"Тези средства сме ги сме заложили за финансиране по програмата на Министерски съвет. И когато има готовност ще започне изграждането на градината. С всеки районен кмет обсъждаме индивидуално плановете и възможностите на района и имат моята подкрепа. Отново ще припомня, когато имат проекти и избран изпълнител тогава коментираме за финанси. А програми изобщо няма как да финансираме. Това ще продължи така и съм благодарна на всички активни районни кметове. Едновременно с това подготвихме и програма за ремонт на училища и детски градини. Знаете, че лятото е такъв сезон, период", коментира кметът на София.

2,5 млн. ще се отпуснат от Съвет за управление на Спациализирания общински приватизационен фонд (СУСОПФ), потвърди кметът на София. В момента обаче имало проблем тъй като гражданин обжалва в съда избраният състав на управителен орган на фонда и затова няма действащ фонд. 

"Днес ще изпратим писма до 12 районни кмета на София, на които да им кажем да си провеждат процедурите за ремонти, а когато има действащ такъв орган тези средства, които са налични ще бъдат отпуснати. Независимо от финансовото състояние на общината няма да спестяваме от училища и детски градини", обясни Фандъкова. Но въпреки това законът позволява на районните кметове до тогава да правят порцедури.

Кметът допълни, че двама от общинските съветници на ГЕРБ Георги Георгиев и Николай Стойнев, които наблюдават дейността на търговските дружества на Столична община, са внесли доклад. 

"Надявам се СОС да го одобри. Той е за изваждането на един общински терен, подходящ за детска градина в Горубляне, да бъде изваден от капитала на общинското дружество "Софийски имоти". Това е възможност и с кмета на Младост трябва да го реализираме", коментира Фандъкова.

Тя сподели, че за Младост и Люлин още не са намерени алтернативни сгради, в които да се преместят социални служби и да освободят сгради за детски градини. И двамата кметове работели активно и кметът Фандъкова разчита на тяхното предложение.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (38%, 89 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (13%, 30 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (21%, 48 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (12%, 27 Гласове)
 • Нямам дете/деца (17%, 39 Гласове)
Общо гласували: 233 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Данъчните на район Витоша и Овча купел се обединяват...

Данъчните отдели "Общински приходи" на районите Витоша и Овча купел се обединяват. Това е станало с решение на СОС, съоб...

Прочети още keyboard_arrow_right