През юни започва градежът на детска градина в Манастирски ливади

През юни започва градежът на детска градина в Манастирски ливади

Снимка: Столица.bg

В бюджета на Столична община са предвидени 30 млн. лв. за детски градини и училища и тези пари няма да бъдат намалявани, категорична бе Йорданка Фандъкова

Започва строителството на дългоочакваната детска градина в столичния квартал Манастирски ливади. Вече е готова за откриване строителната площадка и има избран изпълнител.

От юни там започва градежът на детското заведение. Добрата навина съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти по време на посещението си в новоизградената градина в Курило, район Нови Искър.

"В момента строим 10 нови сгради на детски градини на територията на Столична община. Започва и други две, като едната стартира следващия месец в Манастирски ливади, където изобщо няма детско заведение, а другата е в район Студентски. От всички най-напреднала е тази в Нови Искър. Другите са райони Красно село, Дружба - район Искър, Люлин, Овча купел, Владая, Подуяне, Изгрев и Илинден. Докато идвах насам премесметнах, че на на политически въпроси ще отговоря, че 5 от градините, които се строят са в райони с кметове на ГЕРБ, а в другите на различни политически сили. Всъщност това изобщо не ми е важно и не правя такива сметки, защото за мен е важно всички деца в София да имат места в градините", коментира столичният кмет.

Още 40 места се отварят в новата детска градина в район Нови Искър (СНИМКИ)

В Курило с Фандъкова бе и архитект и Ивайло Петков. Тя сподели, че се подготвят законови промени. "Изправени сме пред предизивкателство, с това мащабно строителство над 100 детски градини, пред ситуацията за намиране на терени. А всички вече са усвоени и говорим и търсим решение. Затова имаме конкретни предложения, които ще внесем в съответните министерства и ще настояваме да бъдат приети, и да се облекчат условията за строителство на терени", каза столичният кмет.

Тя сподели, че проблемът е нормативен и изискването за отстояние от границата на имота не позволява, например алеята в двора на градината в Курило да се използва, а така се отнема от южната страна на градината за повече пространство.

"Ние разполагаме с по маломерни терени и същестувващите норми не ни позволяват да изграждаме детски градини за повече деца. И аз насотявам да има възможност да се строят градини и в партерни етажи на жилищни сгради и гъстонаселени райони, където има жилищни и офисни сгради. Бизнесът е готов да инвестира в детски градини при спазване на правилата и хигиенните норми. Има интерес от инвеститори да изградят градини в партерни етажи и да ги дарят на Столична община. Така спестяваме от инвестиция. Ще разчитам на МЗ и МОН да подкрепят предложенията. Водила съм разговори с двамата министри. Екипите не са толкова ентусиазирани, има консерватизъм, който ни кара да зацикляме в преговорите, но обявявам публично това наше намерение. Обсъждала съм го с родителси организации. Тези промени ще ни позволят бързо да напреднем. И както в Нови Искър сме решили проблема, така да стане и в квартал, в които няма терени, но има млади семейства с деца", коментира Йорданка Фандъкова.

Промените бяха изготвени във времето на извънредно положение. Ще ги внесем в двете министерства. Трябва да се променят и две наредби, в които има протеворечия и предложението ни го изчиства. Очаквам разбира се и държавното финансиране, за оеото сме подали искане, обясни столичният кмет.

Тя беше категорична, че са за 2020 г. близо 30 млн. лв. са предидени инвестиции за строителство на детски градини и училища. "Каквото и да става с бюджета на Столична община тези средства няма да бъдат намалени. Ако трябва ще караме с повече дупки, но трябва да има места за децата", убедена е Йорданка Фандъкова.

Според нея децата не просто да бъдат отглежадни в градините, а да получават професионални грижи. "Това е мисията на детската градина и детето да е включено в програмите за ранно детско развитие. Усилията ми са да ускорим строителството и да увеличим местатат в детските градини", заяви столичният кмет.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (32%, 43 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (14%, 18 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (25%, 33 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (17%, 22 Гласове)
 • Нямам дете/деца (13%, 17 Гласове)
Общо гласували: 133 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столична община ще иска заем за стратегически инфраструктурни обе......

Столична община се подготвя да вземе заем за финансирането на големи инфраструктурни обекти в града. Това съобщи кметът ...

Прочети още keyboard_arrow_right