Приеха план за стабилизиране на „Топлофикация София“

Приеха план за стабилизиране на „Топлофикация София“

Снимка: Столица.bg

Столичният общински съвет прие план за модернизиране и стабилизиране на „Топлофикация София“, който бе предложен от групата на ГЕРБ-СДС.

Планът е разработен от американската компания „Блек и Вийч Мениджмънт Консултинг“ ООД, в изпълнение на безвъзмездното споразумение между Столична община и Агенцията за търговия и развитие на САЩ, подписано от кмета на София Йорданка Фандъкова и посланика на САЩ Херо Мустафа в края на май месец т.г.

Вносители на доклада са председателите на 3 ключови комисии: Николай Стойнев, председател на комисията по икономика, Прошко Прошков, на инженерната комисия и Стефан Марков, на бюджетната комисия.

Те посочват, че текущото оперативно и финансово състояние на „Топлофикация София“ е тежко. Предизвикателствата около дружеството изискват мащабна и цялостна програма за капитален ремонт, но консултите вярват, че предложеният план отговаря на това изискване и е постижим. При одобрение на планът и когато проучването приключи, се очаква че планирането ще отнеме от 6 до 9 месеца, а строителството- още 30 месеца.

След като приключи този процес „Топлофикация София“ ще бъде напълно способна да осигурява достъпна и надеждна топлинна енергия по финансово устойчив и екологично съобразен начин в продължение на най-малко 25 години.

При обработката на финансовия модел на плана за надграждане и саниране е изготвена програма и за финансиране на „Топлофикация София“. Разработването на програмата за финансиране включва финансов анализ.

Разглеждат се възможности за надстройки или подмяна на няколко от съществуващите когенерационни и котелни инсталации и разпределителна мрежа на „Топлофикация София“, които се използват за доставка на топлинна и електрическа енергия на повече от 1 млн. души.

Планът включва преглед на конкретни насоки за подобрения в инсталациите и оборудването,както и капиталов ремонт. Предложенията за конкретни проекти на поетапно изпълнение, както и тези за финансиране на проекти и корпоративно рефинансиране са включени.

След извършена проверка на мястото, са идентифицирани няколко основни цели: намаляване на емисиите от азотни оксиди, за да се спазят изискванията на ЕС, повишаване на експлоатационните мощности на дружеството, повишаване на надеждността за клиентите на „Топлофикация София“, смяна на голяма част от старото оборудване.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Къде ще прекарате Коледните и Новогодишни празници?
 • София! (55%, 23 Гласове)
 • В България с роднини (26%, 11 Гласове)
 • На почивка в България (2%, 1 Гласове)
 • В чужбина (7%, 3 Гласове)
 • На работа съм (5%, 2 Гласове)
 • Не съм решил (5%, 2 Гласове)
Общо гласували: 42 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Столична община изпълни проект за намаляване на загубите от вода...

Столична община реализира пилотен проект за намаляване на загубите от вода в административни и промишлени обекти чрез ре...

Прочети още keyboard_arrow_right