Приемането на ПУП на Борисовата ще пресече намеренията за СПА и хотел на "Мария Луиза"

Борисова градина, къпалня Мария Луиза

Снимка: Столица.bg

Считам, че процесът на реституирани на зелени площи в междулоковите се нуждае от сериозен анализ. При бл.61 и 68 по ул. Андрей Ляпчев в Младост  по странен начин е възстановена собственост. Подобен казус има и в Обеля. Казусите трябва да се проверяват един по един.

Третият е пространството при бл. 320 в Младост 3, където имаше напрежение. Това не са единствените терени, по които работи нашата група, коментира председателят на екокомисията към СОС Лорита Радева пред bgonair.bg.

Общинският съветник обясни, че все още не е постигнато съгласие със собствениците за замяна за терена при бл. 70 и 19 в Младост. Преди дни се разбра, че работната група е постигнала споразумение със собствениците на имот до бл. 401 за замяна. За този терен от няколко месеца имаше гражданско недоволство.

"Това е много труден процес. При бл. 68 започна в началото на 2013 и 2014 г. и се мина през съдебни процедури. И така е по всички 29 - 30 обекта, по които работи тази група. Кметът Фандъкова поиска да се изяснят порцедурите, да се намерят допирните точки, да се постиген съгласие по параметрите, така че гражданите в конфликтни зони да получат зелени пространства. Разбирането на кмета на София е, че трябва да се работи индивидуално с инвеститори, със собственици на имоти и с усилията на общината да се постигането на съгласие, за да могат да се решават тези конфликти", каза Лорита Радева.

Общинският съветник коментира и необходимостта от приемането на ПУП-ове и ОУП на София. "Подробният устройствен план на Борисовата градина е като закон за тази територия и определя правилата, какво се случва там. Ние искаме да не се променя парка и да се възстановят неговите функции. Възстановяване на къпалнята "Мария Луиза", Трите дансинга и други обекти и да се върви към визията каквато е създадена", каза Радева.

Тя обясни, че когато се приеме ПУП на Борисовата градина и се каже, че на това място ще има само къпалня и нищо друго, тогава ще отпаднат надеждите и възможностите, с които е приватизирана къпалнята. Там няма да може да се строи СПА комплекс, хотел и т. н.

"Тогава в преговорите и разговорите с мажоритарния собственик на този обект ще може категорично да се каже "Планът определя, че там ще има къпалня и само това".  Оттам нататък отпадат всички следващи намерения, категорична бе Радева.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Какво ще ползвате през зимата, за да е по-чист въздуха в София?
 • Собствения си автомобил (29%, 43 Гласове)
 • Отполение на дърва и въглища (7%, 11 Гласове)
 • Градския транспорт (58%, 87 Гласове)
 • Не ме интересува (5%, 8 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Започва миенето на булеварди в София...

След повишението на температурите кметът на София Йорданка Фандъкова възложи да започне миене на булеварди от днес. Миен...

Прочети още keyboard_arrow_right