Проверка по минути се прави в общинската Четвърта градска болница

Проверка по минути се прави в общинската Четвърта грпадска болница

Снимка: Столица.bg

Не е време за емоции, а да открием причината и да я отстраним, каза кметът на София Йорданка Фандъкова

Писмени обяснения от директора на общинската Четвърта градска болница доц. д-р Аркади Иванов очаква кметът на София Йорданка Фандъкова. Здравният министър Костадин Ангелов поиска уволнението на директора зарази забавяне при приемане на пациент с COVID-19 в болницата.

"Разговарях с доц. Иванов и той също прави проверка по минути за случилото се. Резултатите ще са ясни утри. Има ясно разписан протокол, кой какво трябва да прави. Ясно е, че е пациентът с коронавирус и е изпратен с решение на Координационния център и на спешния медик и трябва да бъде приет без разсъждение. Трябва да се види къде е причината за това забавяне. Смятам, че в тази ситуаци, без да знаем точните причини и какво, и как се е случило и за да можем да ги коригираме, и да не се повтаря подобно нещо, оставката няма да реши проблемът", коментира столичният кмет пред журналисти.

Фандъкова допълни, че всеки лекар, медицинска сестра и санитар са важни за системата и се нуждаем от тях, а те се нуждаят от много ясни правила и протоколи, за да може да са полезни и ефективни и да не се допуска пациент да чака.

"Общинските болници в София бяха първите след държавните болници, които откриха Ковид отделения. Специално Четвърта градска беше последната общинска болница от тях, защото преди това не отговаряше на условията. Всички общински болници имат легла, съгласно заповедта на министъра, даже имат повече отколкото е разпоредбата за 10% от общия капацитет. Почти е пълно в болниците, но все още има по едно две места. Очаквам да получая, до края не деня, алгоритмите за прием на пациенти, разработени от всички директори на общински болници. Те имат възможност да получат подкрепата на Столична община, от гледна точка на техника, материали. Внася се доклад в СОСза купуването на три преносими рентгена, по искане на общинските болници. Те получават всичко и трябва да отговарят на изискванията на гражданите, защото ситуацията не се променя към добро", коментира Йорданка Фандъкова.

Тя съобщи, че въпреки намаленият брой на заразени в почивните дни, за два дни се е увеличил приемът на инфектирани в болниците. "Броят на хоспитализираните и в интензивни отделения расте 575 са заразените в София за изминалото денонощие. 652 са настанени за лечение в болници при 545 вчера. Има чувствителен скок в хоспитализираните - 107. А 103 са на интензивно лечение, което означава, че здравната система се изправая пред нуждата да разширява капацитета", каза Фандъкова.

Тя отказа да коментира петицията, която е в подкрепа на доц. Аркади Иванов и заяви, че най-важно е да се видят пропуските и причините, и да се коригират. "Нямаме време за емоции, трябва да се реагира адекватно и да преодоляваме проблемите и грешките. За да останат живи пациентите трябва да се реагира бързо. Че има забавяне, има, трябва да се видят причините", каза Фандъкова.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
 • На разстояние (38%, 119 Гласове)
 • На време (15%, 48 Гласове)
 • И двете (разстояние и време) (17%, 54 Гласове)
 • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (25%, 79 Гласове)
 • Не мога да преценя (4%, 11 Гласове)
Общо гласували: 311 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Детските кухни в София ще работят въпреки новите мерки-без "Люлин......

Всички общински детски млечни кухни и комплекси за детско хранене за деца до 3 г. ще продължат да работят и в периода на...

Прочети още keyboard_arrow_right