Проверката на Четвърта градска в София: Линейката с пациента е престояла час и 6 минути, 30 минути се забавил дежурниятари

Проверката на Четвърта градска в София: Линейката с пациента е престояла ча

Снимка: Столица.bg

Не е време за оставки, защото се нуждаем от всеки лекар, сестра и санитар, аргументира се кметът Йорданка Фандъкова

Час и 6 минути е престояла линейката с пациента пред общинската Четвърта градска болница в София и има забавяне от 30 минути до идването на дежурния лекар. Това е показалавътрешната проверка. Всички обяснения на директора доц. д-р Аркади Иванов са на бюрото на кмета на София Йорданка Фандъкова, потвърди тя пред журналисти.

"Получих писмените обяснения и с цялата документация от проверката. Свалени са записите от камерите по минути, снети са обяснения от всички участвали в проблема", каза столичният кмет.

Не е време за емоции и за оставка. В момента се нуждаем от всеки лекар, всяка сестра и санитар. Трябва да се изчистят грешките в системата. Моето мнение е, че доц. Иванов, доказан хирург, не трябва да подава оставка, аргументира позицията си Йорданка Фандъкова. Преди два дни бе направена и петиция в подкрепа на доц. д-р Аркади Иванов, директор на Четвърта градска. Гражданите се подписаха в подкрепа на лекаря.

От обясненията е видно, че престоят на линейката е час и 6 минути. "Това не е по правилата. Четвърта градска болница има ясно разработен алгоритъм за приемане на пациенти и целият персонал е запознат. Ясно е, че има пропуски при спазването на правилата. Първото забавяне, 30 минути, е до идването на дежурния лекар. Това е сериозно забавяне, коментира столичният кмет.

Второто забавяне е заради разговорите между дежурния лекар и неговия началник на отделението, както и със спешния медик,. "Това е забавило цялата процедура, вместо да се действа, е минало времето в разговори. Недопустимо е! Смятам, че в този момент имаме нужда от подреждане на системата, от изчистване на пропуските и имаме нужда от всеки един медик, лекар, сестра и санитар, които пък имат нужда от тези ясни правила. Наблягам на контрола и не смятам, че е време за оставки. Имаме нужда от участието на опитни и доказали се лекари, за да подобрим организацията и работата, нещо което ще следим с моя екип. Има нужда от още по-добра организация на работа", коментира Фандъкова.

Снощи е имала разговор отново със здравния министър, за по-добър алгоритъм при пациенти, които пристигат самостоятелно в болниците, но не са хоспитализация.

"Това е едзин луфт в системата, ако отвън влезе пациент, ще бъде прегледан в изолатора и ако е с COVID-19 и не е за болница, трябва да се обадят на Спешна помощ да го върнат у дома, което би натоварило много Спешна помощ. Разговарях и с директора на ЦСМП-София д-р Гелев и търсим решение. Затова трябва да подобряваме системата и не е време за оставки. Административни мерки ще се предприемат в болницата", каза кметът на София.

През тази нощ между 3 и 6 часа са приети 4 пациенти с инфекцията в четвърта градска. При 8 места в момента там на лечение са 14. "Лекарите трябва да работят спокойно, защото знаем колко трудно се намират анестезиолози, например", категорична е Фандкова.

През последното денонощие в Софи заразените с коварната инфекция са 979, хоспитализирани са 694, с 42 повече от вчера. Трябва да намалим натиска на болниците особено с пациенти, които са притеснени, не са за болница, но трябва да получат доболнична помощ, призова кметът на София.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
 • На разстояние (38%, 119 Гласове)
 • На време (15%, 48 Гласове)
 • И двете (разстояние и време) (17%, 54 Гласове)
 • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (25%, 79 Гласове)
 • Не мога да преценя (4%, 11 Гласове)
Общо гласували: 311 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Детските кухни в София ще работят въпреки новите мерки-без "Люлин......

Всички общински детски млечни кухни и комплекси за детско хранене за деца до 3 г. ще продължат да работят и в периода на...

Прочети още keyboard_arrow_right