Пускат онлайн платформата на сензорната система за въздуха в София

сензорни станции за качеството на въздуха

Снимка: Столица.bg

"Телелинк" монтира 22 станции в цялата столица, които отчитат вредни емисии, ФПЧ, температура, въздух и влажност

Новата система да анализ на качеството на въздуха и замърсяването в София стартира на 27 декември т. г., петък, както бе обещано от Столична община. В столицата са монтирани 22 станции, а утре стартира и платформата, в която в реално време могат да се наблюдават параметрите на въздуха.

Проектът се реализира с разработката на системата на Телелинк. Сензорите на станциите са електрохимични и измерват концентрацията на озон, въглероден диоксид, серен диоксид и азотни оксиди във въздуха, както и ФПЧ 10 и ФПЧ2,5. Първата бе монтирана през лятото в парка в кв. Хиподрума. На 22-те станции се измерва фината концентрация на емисиите, а също и индустриални замърсявания.

Данните от цялата система могат да се ползват и с мобилно приложение. "Пилотният проект продължава да се развива и надгражда с още функционалности. Стартирането на платформата е само началото", коментираха пред Столица.bg от Телелинк.

Сензорите се захранват със соларен панел. При висока влажност и температури под 0 градуса може да се получи обледяване, което може да спре достъпа на свеж въздух до сензорите, които се захранват със соларни батерии. От Телелинк вече работят по поставянето на иновативна отоплителна система за сензорите - специални стени с тантанови нишки.

През следващите 3 години ще продължим да надграждаме системата с нови функционалности, казват от Телелинк. С технологичната апаратура Столична община си поставя две задачи. Първо на базата на информацията бързо да се предприемат и прилагаме мерки и второ - гражданите в реално време да получават информация за въздуха.

Системата за мониторинг на въздуха измерва освен емисиите и температура, влажност и налягане. Проектът е партньорски и финансиран със евросредства. Бюджетът на програмата "Балкани - Средиземно море" е 1,417 млн. евро и участват 5 града - София, Солун, Никозия, Тирана и Скопие. За сензорните станции за въздуха в българската столица сумата е около 480 000 евро.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Столична община ще иска заем за стратегически инфраструктурни обе......

Столична община се подготвя да вземе заем за финансирането на големи инфраструктурни обекти в града. Това съобщи кметът ...

Прочети още keyboard_arrow_right