Работна група ще търси варианти за разширяване на Околовръстното в София

Работна група ще търси варианти за разширяване на Околовръстното в София

Снимка: МРРБ

Необходимите действия за разширяването на Столичния околовръстен път между бул. „България“ и автомагистрала „Струма“ обсъдиха на среща днес министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова и кметът на София Васил Терзиев.

В нея участваха още заместник-министър Веселина Терзийска, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Йордан Вълчев, началникът на кабинета Кирил Габеров, заместник-кметът на Столична община Иван Василев и експерти.

„Темата е важна и за МРРБ, и за Столична община и ми се иска в макар и краткия хоризонт на служебния кабинет да сме дали старт на същинската работа по проектиране и изграждане на последния участък от околовръстния път, който е толкова важен за града“, каза министър Коритарова.

Тя уточни, че има предвидени средства и готовност да се стартира с процедурите. Решението за градоустройството в тази част на София, през която минава трасето, трябва да бъде взето съвместно от Агенция „Пътна инфраструктура“ и Столична община. За целта е предложено създаването на междуведомствена работна група, която да разгледа вариантите за разширяването пътя.

Трасето е последното от околовръстното шосе на София, което все още не е модернизирано. За него има два варианта и те трябва да бъдат одобрени от местните жители в Княжево.

„Инициативният комитет „За Княжево“ работиха по темата и предлагам да чуем, и общественото мнение, за да намерим най-доброто решение“, каза още министър Коритарова.

Васил Терзиев се ангажира в кратък срок да бъдат определени представителите, които ще координират действията в работната група от страна на Столична община.

„Свързаността е изключителен приоритет“, каза още столичният кмет.

Той постави въпроса за безконфликтно пресичане на Столичния околовръстен път в района на Казичене от пешеходци, така че да не се затруднява автомобилният трафик.

По време на срещата бяха обсъдени възможни варианти. Крайното решение ще бъде взето от междуведомствената работна група, която ще дискутира и други общи въпроси по отношение на пътната инфраструктура на София.

На днешната среща бяха подписани и 12 споразумения за обекти на обща стойност близо 2 млн. лв., които ще се финансират със средства от държавния бюджет по Инвестиционната програма за общински проекти. По програмата до момента МРРБ и Столична община са сключили други 19 споразумения на обща стойност 50,5 млн. лв. Днес стана ясно, че общината има готовност да подаде и останалите заявени за финансиране от бюджета обекти до края на месеца.

По време на разговора бяха обсъдени и проектите за повишаване на енергийната ефективност на многофамилни жилищни сгради. Директорът на дирекция „Жилищна политика“ в МРРБ Добромир Василев, който също участва в срещата, напомни, че в подписаните в края на 2023 г. споразумения за трансфер на средства за завършване на саниране на последните блокове от Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради са заложени срокове.

Според тях договорите с изпълнители трябва да бъдат сключени до една година от подписването на споразумения, а строително-монтажните работи да бъдат изпълнени до края на 2025 г.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 33 Гласове)
 • Няма да избере (27%, 42 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 19 Гласове)
 • Ще има нови избори (29%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 18 Гласове)
Общо гласували: 158 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Ученици ще четат поезията на Ботев пред паметника на Левски в Соф......

Ритуално четене по повод  Деня на Ботев и загиналите за свободата на България ще се проведе на 2 юни в пространство...

Прочети още keyboard_arrow_right