Ремонтът на северното платно на "Каблешков" през пролетта, за 75 дни ще е готово

Ремонтът на северното платно на Каблешков през април, за 2 месеца ще е гото

Снимка: Столица.bg

Ивицата между двете платна е за релсово трасе, което да е от бул. България до Черни връх и да прави връзка с трамавй 10, каза инж. Ангел Джоргов

През пролетта на 2021 година - април или май, ще започне изграждането на северното платно от разширението на столичния булевард "Тодор Каблешков". Това каза зам.-кметът по строителство на Столична община инж. Ангел Джоргов пред журналисти днес.

От днес движението по реконструираното южно платно е пуснато. През слеващите една, две седмици там ще продължат довършителните работи по тротоарите и велоалеята. От днес от бул. България до ул. "Луи Айер" вече се движат автомобили по "Тодор Каблешков" в южното платно с три ленти.

Очакваме през зимата да се разтовари трафикът, каза инж. Джоргов. "През следващия строителен сезон, от пролетта - април, май, ще преценим, когато е най-удачно за ремонт ще започнем северното платно. Всичко съобразяваме с движението и по-малко да затрудним трафика. През април или през май ще старитрат новите строителни дейности и от "Деян Белишки" до кръстовището с "Луи Айер" и до реката. Предполагам, че ремонтът ще приключи за около 2 месеца и половина. На северното платно имаме само ремонт - преасфалтиране, поставяне но нов износващ пласт, велоалея и нови тротоари", обясни инж. Джоргов

Между двете платна има оставена ивица, която е предназначена за изграждане на релсов път по бул. "Каблешков".

"Възложили сме проектиране. Идеята е от бул. "България" да има трамваен релсов път, които да продължи до бул. Черни връх. По всяка вероятност там ще прави връзка с колелото на трамвай 10 на "Хладилника". В бъдеще ще продължи по ул. "Филип Кутев". Знаете, че "Каблешков" и "Ф. Кутев" са част от вътрешния ринг и в следващите 2 - 3 години е приоритет тяхното изграждане. Към момента вървят отчуждителни процедури и проектиране, както за "Каблешков" е за "Филип Кутев" също, от "Сребърна" до Симеоновско шосе. Надяваме се, че през следващите години ще направим тези пробиви и ще ограничи движението в центъра на града", коментира инж. Джоргов.

Забавянето с около 80 дни на реконструкцията на южното платно по "Каблешков" е била заради подмяна на инженерна инфраструктура, която е от преди 20 години.

"За северното планираме само рехабилитация без подземна инфраструктура. При троотарите може да излезе нещо, но няма да е както при южното платно. Сега вече там газифизирано и Топлофикация работиха и кварталът е обезпечен. През следващите 5 години не се  планира да се изгражда инженерна инфраструктура, да има ремонти и да се разкопова платното и тротоарите", надява се зам.-кметът по строителството на София.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще се сформира ли ново правителство?
 • Да, дясно-център (11%, 66 Гласове)
 • Да, голяма коалиция (16%, 102 Гласове)
 • Не, несъвместими са (15%, 93 Гласове)
 • Не, ще има нови избори (49%, 307 Гласове)
 • Не мога да преценя (9%, 53 Гласове)
Общо гласували: 621 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Проф. Кантарджиев става консултант на Столична община за COVID-ва......

Прясно пенсионираният директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев став...

Прочети още keyboard_arrow_right