Ресурсен център в София ще популяризира модела „Зона ЗаКрила“

Ресурсен център в София ще популяризира модела „Зона ЗаКрила“

Снимка: Столична община

Целта е да се помогне на деца и семейства в риск

Специализиран ресурсен център ще бъде разкрит към Детския център за застъпничество и подкрепа „Зона ЗаКрила“ в София. Неговата задача ще бъде да популяризира модела на работа в още три области в страната, съобщават от Столична община.

Целта е да бъдат подпомогнати с директна подкрепа още поне 450 деца и техните родители, а също така да бъдат обучени поне 150 специалисти, които да окажат допълнителна и по-качествена помощ на семействата в риск.

От създаването си през 2016 г. досега трите пилотни центъра в София, Шумен и Монтана са подкрепили над 3 200 деца и родители.

„Зона ЗаКрила“ е единственото място в България за цялостна защита и подкрепа на деца, пострадали или свидетели на насилие, и техните родители. Моделът е иновативен за страната и е създаден с подкрепата на УНИЦЕФ.

Основните услуги, които се предоставят на децата и родителите в центровете „Зона ЗаКрила“, са кризисна интервенция при нужда от спешна реакция; социална, психологическа и терапевтична подкрепа, насочени към преодоляване на травмата и последиците от насилието; съдействие за медицинско освидетелстване и достъп до нужните здравни грижи; правна помощ, както и подкрепа за щадящо изслушване в „Синя стая“ с цел избягване на  допълнителното травмиране на детето в процеса на разследване и правораздаване като се защитят неговите права и най-добър интерес и в същото време се гарантира събирането на пълна и точна информация по даден случай.

Работи се както с деца и родители, които вече са пострадали, така и с такива, които са в опасност или са извършили различни прояви. Екипът е на разположение денонощно за реакция по всички видове насилие. Като част от работата по превенция центровете работят с различни общности, детски градини и училища, за да подобрят разбирането за различните видове насилие, последиците от него и как то може ефективно да бъде предотвратено. Екипите работят в сътрудничество с отделите за Закрила на детето, образователната система, Полиция, Прокуратура и Съд, улеснявайки усилията на всички институции около детето да бъдат в негов най-добър интерес.

От 1 април 2023 г. Столичната община пое финансирането на Детския център за застъпничество и подкрепа „Зона ЗаКрила“ в София.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 99 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 61 Гласове)
 • Албена Белянова (63%, 277 Гласове)
Общо гласували: 437 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Ученици ще разказват за София в конкурс-обучение Работилница за т......

Стартира регистрацията на учениците за участие в ученическия конкурс-обучение „Работилница за творческо писане &nd...

Прочети още keyboard_arrow_right