С 18 млн. лв. намаляват бюджета на Столична община при втората актуализация

С 18 млн. лв. намаляват бюджета на Столична община при втората актуализация

Снимка: Столица.bg

Продължаваме всичките си дейности, не се изключва нито един проект, само пренасочваме средства, каза кметът на София Йорданка Фандъкова

С около 18 млн. лв. ще бъде намален бюджетът за 2019 г. на Столична община при втората актуализация. докладът трябва да бъде внесен до края на седмицата. "Това означава, че ако нещата се развиват както досега ще можем да завършим годината като приходи, както 2019 г.", коментира кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти в 42 училище "Хаджи Димитър".

"На пракитка продължаваме всичките си дейности, но благодарение на увеличението на средствата, както за инвестициите в образованието, така и в дейностите в социалната сфера и здравеопазването. Можем да си позволим само да пренасочим средства, така че нито един проект на София да не се изключва при тази актуализация и нито една дейност няма да има намалено финансиране", обясни столичният кмет.

Фандъкова обясни, че при втората актуализация ще се намали прогнозата за приходите, за да се отчетата намалените приходи от строителни разрешителни и таксите за детски градини. Тя пирпомни, че за да се подпомогне маликя бизнес от Столична община ги освобидах от такси, а от приватизация няма никакви приходи.

Епидемията от COVID-19 се отрази на икномиката на града и при обявяването на извънредното положение трябваше да помислим за бюджета на Столична община. Затова още през април, след като се консултирахаме със специалисти и експерти икономисти направихме една актуализация. Тя ни помогна да планираме добре дейностите си до тук и обявихме, че ще има втора. Сега втората ще ни помогне да насочим средства към най-тежко засегнатия сектор - транспорта. Предвиждаме да се насочат 4 млн. лв. Благодарение на подкрепата на правителството София получи 65 млн. лв. за строителство на детски градини и училища и това позволява средствата, които бяхме заложили да можем да използваме за изпълнение на програмата. Тази година ще финансираме строителството на детските градини на училищата с държавни средства, което е изключително голяма помощ за нас. Това ни дава възможност да подкрепим транспортния сектор и да заложим средства за безопасност на движението чрез маркировки и осветление - 1,2 млн. лв.", допълни Йорданка Фандъкова.

Кметът отново призова да се спазват стриктно мерките срещу разпространението на COVID-19, защото има втора вълна на епидемията.

"Лично аз бих искала да не се налагат никакви допълнителни мерки освен тези, които са в момента. Те са щадящи и позволяват да има икономически живот, хората да работят, транспорта да функционира, да не се затварят театри и зали и най-вече училищата и детските градини да работят. Затова се обръщам към всички софиянци, нека да спазваме дисциплината да носим маски на закрито, в градския транспорт, в магазините и да спазваме безопасна дистанция, за да не се налагат по-драстични мерки", апелира кметът на София.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
 • На разстояние (36%, 86 Гласове)
 • На време (16%, 38 Гласове)
 • И двете (разстояние и време) (18%, 44 Гласове)
 • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (26%, 61 Гласове)
 • Не мога да преценя (4%, 9 Гласове)
Общо гласували: 238 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Глобиха трима шофьори в София за замърсяване на пътното платно...

Трима шофьори на тежкотоварни камиони са били глобени за замърсяване на пътното платно в София, съобщиха от Столичен инс...

Прочети още keyboard_arrow_right