С проект за 10 млн. лв. връщат блясъка на историческата част на Борисовата градина

photo_library
 • С проект за 10 млн. лв. връщат блясъка на историческата част на Борисовата

  Снимка: Столица.bg

 • С проект за 10 млн. лв. връщат блясъка на историческата част на Борисовата

  Снимка: Столица.bg

 • С проект за 10 млн. лв. връщат блясъка на историческата част на Борисовата

  Снимка: Столица.bg

8-метров фонтан ще има в езерото с лилиите, ремонтират 40 000 кв. м алеи и изграждат осветление и видеонаблюдение

Историческата част на Борисовата градина ще възвърне блясъка си от 1934 година. Това стана ясно днес при представянето на идейния проект и подготвеното проектно предложение за възстановяване на тази част от най-големия и централен парк на София.

Столична община пуска проектно предложение за ремонт на историческата част, която попада в зоната между бул. Цариградско шосе, бул. Евлоги и Христо Георгиеви, алея Яворов, къпалня Мария Луиза и стадион Българска армия.

На представянето на поректа днес бяха зам.-кметът по екология на София Десислава Билева, председателят на комисията по екология към СОС Лорита Радева, дкметът на район Средец Трайчо Трайков и директорът на "Зелени системи" Димитър Данчев.

Столична община кандидатства за финансиране на проекта "Обновяване и възстановяване на парк Борисова градина - историческа част" по Оперативна програма "Региони в растеж". До дни ще бъде подадена цялата документация на проекта и се очаква през 2021 година да започнат възстановителни и ремонтни дейности. 

Предстои и обявяването на обществена поръчка за избор на изпълнител за инженеринг - проректиране, изпълнение и обзавеждане. "Гарантира се запазване на съществуващата растителност и дори ще я обагатим", каза Лорита Радева.

"Идейният проект е съобразен със статута на парка - резерват и дейностите ще се съгласуват с НИНКН. Продължаваме и възстановяваме всички съществуващи алеи. Започнал преди година ремонт ще продължи с реконструкцията по цялото продължение на парка. Така тук ще има една наистина достъпна и приятна зелена среда", каза Десислава Билева.

За сигурността на всички посетители на този парк ще се доизгради осветлението, както и видеонаблюдението в парка. Проектът е с индикативна стойност 10,33 млн. лв. Безвъзмездната помощ е 9 млн. лв., а Столична община ще съфинансира с 1,3 млн. лв. Цялато обновяване трябва да приключи до края на 2023 година.

Общо алейната площ, която ще се ремонтира в Борисовата градина е 40 000 кв. м, а общо проектът обхваща 42 хектара от най-големия парк в София. Идейният проект е разработен от ландшафтния архитект Гурков, който възстанови Розариума до Националния стадион "Васил Левски" и с красотата и уханието радва хиляди столичани с уникални сортове рози и информация за тях.

Акцетира се на езерото с лилиите, което е  емблематично за Борисовата градина. То ще бъде ще се възстановено, както и пространството около него, включително и пейките около дърветата. В средата на езерото има 8-метров фонтан, който да се забелязва отдалече. 

"За мен въздуха е много важен и проекта предвижда изграждането на един зелен пояс със засаждането на над 25 000 храста и 60 дървета, за да може да шумоизолира парка от Цариградско шосе", допълни Десислава Билева.

Ще се възстанови осветлението и ще се поставят над 130 стълба. Продължава и изграждането на видеонаблюдението с над 120 камери. Също така съществуващите чешмички ще бъдат ремонтирани и отново ще заработят. "Проектът предвижда и нова ВиК мрежа и отводнителна система, както и красиво парково обзавеждане, което ще възвърне блясъка на историческата част на Борисовата градина от 1934 година", допълни арх. Гурков.

Има голям потенциал за развитие на парка и за гражданите е важно да знаят, че всички дейности по обновяването на района ще бъдат на етапи, така че гражданите ще имат достъп до парка и максимално ще се запази удообството им за посещение в Борисовата градина, каза кметът на район Средец Трайчо Трайков.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
 • На разстояние (37%, 80 Гласове)
 • На време (17%, 37 Гласове)
 • И двете (разстояние и време) (18%, 39 Гласове)
 • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (25%, 55 Гласове)
 • Не мога да преценя (3%, 6 Гласове)
Общо гласували: 217 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Засилени проверки на полиция за носене на маски в Изгрев (СНИМКИ)...

Инспектори и служители на Общинска полиция извършват стриктни проверки за носене на маски в търговски обекти в столичния...

Прочети още keyboard_arrow_right