С проект за 10 млн. лв. връщат блясъка на историческата част на Борисовата градина

photo_library
 • С проект за 10 млн. лв. връщат блясъка на историческата част на Борисовата

  Снимка: Столица.bg

 • С проект за 10 млн. лв. връщат блясъка на историческата част на Борисовата

  Снимка: Столица.bg

 • С проект за 10 млн. лв. връщат блясъка на историческата част на Борисовата

  Снимка: Столица.bg

8-метров фонтан ще има в езерото с лилиите, ремонтират 40 000 кв. м алеи и изграждат осветление и видеонаблюдение

Историческата част на Борисовата градина ще възвърне блясъка си от 1934 година. Това стана ясно днес при представянето на идейния проект и подготвеното проектно предложение за възстановяване на тази част от най-големия и централен парк на София.

Столична община пуска проектно предложение за ремонт на историческата част, която попада в зоната между бул. Цариградско шосе, бул. Евлоги и Христо Георгиеви, алея Яворов, къпалня Мария Луиза и стадион Българска армия.

На представянето на поректа днес бяха зам.-кметът по екология на София Десислава Билева, председателят на комисията по екология към СОС Лорита Радева, дкметът на район Средец Трайчо Трайков и директорът на "Зелени системи" Димитър Данчев.

Столична община кандидатства за финансиране на проекта "Обновяване и възстановяване на парк Борисова градина - историческа част" по Оперативна програма "Региони в растеж". До дни ще бъде подадена цялата документация на проекта и се очаква през 2021 година да започнат възстановителни и ремонтни дейности. 

Предстои и обявяването на обществена поръчка за избор на изпълнител за инженеринг - проректиране, изпълнение и обзавеждане. "Гарантира се запазване на съществуващата растителност и дори ще я обагатим", каза Лорита Радева.

"Идейният проект е съобразен със статута на парка - резерват и дейностите ще се съгласуват с НИНКН. Продължаваме и възстановяваме всички съществуващи алеи. Започнал преди година ремонт ще продължи с реконструкцията по цялото продължение на парка. Така тук ще има една наистина достъпна и приятна зелена среда", каза Десислава Билева.

За сигурността на всички посетители на този парк ще се доизгради осветлението, както и видеонаблюдението в парка. Проектът е с индикативна стойност 10,33 млн. лв. Безвъзмездната помощ е 9 млн. лв., а Столична община ще съфинансира с 1,3 млн. лв. Цялато обновяване трябва да приключи до края на 2023 година.

Общо алейната площ, която ще се ремонтира в Борисовата градина е 40 000 кв. м, а общо проектът обхваща 42 хектара от най-големия парк в София. Идейният проект е разработен от ландшафтния архитект Гурков, който възстанови Розариума до Националния стадион "Васил Левски" и с красотата и уханието радва хиляди столичани с уникални сортове рози и информация за тях.

Акцетира се на езерото с лилиите, което е  емблематично за Борисовата градина. То ще бъде ще се възстановено, както и пространството около него, включително и пейките около дърветата. В средата на езерото има 8-метров фонтан, който да се забелязва отдалече. 

"За мен въздуха е много важен и проекта предвижда изграждането на един зелен пояс със засаждането на над 25 000 храста и 60 дървета, за да може да шумоизолира парка от Цариградско шосе", допълни Десислава Билева.

Ще се възстанови осветлението и ще се поставят над 130 стълба. Продължава и изграждането на видеонаблюдението с над 120 камери. Също така съществуващите чешмички ще бъдат ремонтирани и отново ще заработят. "Проектът предвижда и нова ВиК мрежа и отводнителна система, както и красиво парково обзавеждане, което ще възвърне блясъка на историческата част на Борисовата градина от 1934 година", допълни арх. Гурков.

Има голям потенциал за развитие на парка и за гражданите е важно да знаят, че всички дейности по обновяването на района ще бъдат на етапи, така че гражданите ще имат достъп до парка и максимално ще се запази удообството им за посещение в Борисовата градина, каза кметът на район Средец Трайчо Трайков.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Къде ще прекарате Коледните и Новогодишни празници?
 • София! (56%, 74 Гласове)
 • В България с роднини (22%, 29 Гласове)
 • На почивка в България (3%, 4 Гласове)
 • В чужбина (6%, 8 Гласове)
 • На работа съм (5%, 6 Гласове)
 • Не съм решил (9%, 12 Гласове)
Общо гласували: 133 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столична община изпълни проект за намаляване на загубите от вода...

Столична община реализира пилотен проект за намаляване на загубите от вода в административни и промишлени обекти чрез ре...

Прочети още keyboard_arrow_right