Събарят филиала на 116 ДГ в Павлово, сериозно разширяват сградата

Събарят филиала на 116 ДГ в Павлово, сериозно разширяват сградата

Снимка: Фейсбук

Борис Бонев внася доклад за последователни решения за недостига на места в ясли и градини в София

Още една детска градина ще бъде значително разширена. В сряда на 16 септември ще се направи първа копка на нова сграда на филиала на 116 детска градина на бул. Пушкин 2 в кв. Павлово, район Витоша-Столична община, научи Столица.bg.

Районът е сред тези с осезаем недостиг на места в детските градини. В момента там има 3 групи, но след като се построи нова сграда доста ще се увеличи капацитетът на детското заведение.

С 3 групи в нова пристройка разширяват 119 ДГ във Възраждане

В последното класиране на електронната система за кандидастване в ясли и градини на Столична община за 116 градина имаше над 70 деца за обявените 2 места. "Проблемът е сериозен, защото няма яслени групи и децата на тази възраст се пиремат в I група", коментираха пред Столица.bg от район Витоша. съществуващата в момента сграда ще бъде съборена и на нейно място ще се построи нова, по-голяма за повече групи.

Освен Витоша Столичните районите с най-голям недостиг на места за ясли и градини са отдавна известни и това са Лозенец, Триадица, Овча купел и Красно село, съобщиха от дирекция "Образование" на Московска 33.

След последното класиране в системата, в края на август т. г., над 10 000 деца останах без място в детско заведение.

Разширяват с 4 нови групи 177 ДГ "Лютиче" (СНИМКИ)

Независимият общински съветник Борис Бонев вече внесе доклад в Столичния общински съвет за острия недостиг на места в яслените и градинските групи в София. Той предлага да бъде изготвен ясен план за действие, включващ последователни стъпки и комплексни решения на проблема, който продължава да се задълбочава въпреки обещанията на управляващите.

В доклада Бонев предлага следене на недостига на места в реално време, което ще покаже в кои райони има най-сериозен недостиг и ще позволи адекватно планиране на инвестициите. Второ да се направи преустройство на вече съществуващи сгради в детски заведения. Строени за детски градини, но ползващи се в момента като сгради за администрацията има в Младост, Изгрев и Люлин и тяхното преустройство би спомогнало недостигът да бъде намален в къси срокове, предлага Борис Бонев.

Той предлага да се изработи и план за строителство на нови детски заведения, наблюдаването на новостроящия се жилищен фонд и съпоставянето му с реалния капацитет на социалната инфраструктура във всеки район, както и строг контрол и по-добро управление на ремонтите на детски градини и ясли.

Строят нова детска градина и разширяват още 2 в район Панчарево

"Проблемът с недостига на места няма как да го решим, ако нямаме ясен план за действие с конкретни срокове, строг контрол и отчетност пред обществото за свършеното и предстоящото", аргументира се независимият общински съветник. Той е убеден, че проблемът трябва да се реши комплексно.

Както е известно преди 4 месеца столичният кмет Йорданка Фандъкова разговаря със социалния министър Деница Сачева и сгради в Младост и Люлин, които се ползват от администрацията ще бъдат освободени, щом се намери ново място за структурите на МТСП.

Защо буксува строителството на детската градина в "Кръстова вада"?

Също така от 5 месеца столичинят кмет постави задача на всички районни кметове да търсят терени за строителството на детски градини. "При наличие на терен и готов проект ще осигурим инансирането за строителство на нови градини", категоричен бе кметът на София.

До края на октомври се очаква да заработи и забавената и единствена детска градина в кв. Кръстова вада.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (38%, 89 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (13%, 30 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (21%, 48 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (12%, 27 Гласове)
 • Нямам дете/деца (17%, 39 Гласове)
Общо гласували: 233 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Тестват алейното осветление и фонтана в ремонтирания Северния пар......

Кметът на София Йорданка Фандъкова и на район Надежда-Столична община инж. димитър Димов лично пирсъстваха на тестовете ...

Прочети още keyboard_arrow_right