Съдът реши: Автокъщата в Борисовата да си върне терена на Столична община

Йорданка Фандъкова

Снимка: Столица.bg, Зорница Митин

Столична община чрез Софийски имоти спечели първата битка в спора с автокъща Капитолия. Софийски градски съд  реши, че общинският терен, върху който е разположена автокъщата трябва да се върне на дружеството. Това е първа инстанция и предполагаме, че те ще обжалват на втора инстанция - Апелативен съд, коментираха от Столична община.

Съдебният спор започва преди около 2 години. Теренът е общинска собственост, а през 2002 г. Софийски имоти с управляващият тогава Тошко Добрев го отдават под наем на Капитолия. Три месеца след това продават и сграда, намираща се там. Договорът за ползване на общинския терен под наем е прекратен от Софийски имоти през 2017 г. Според проекта за ПУП на Борисовата градина автокъщата трябва да се премахне. Има издадена заповед за премахване на сградите, но именно тя е обжалвана в съда от представителите на Капитолия.

Преди две години възложих проверка в Софийски имоти. От Борисовата градина искаме да се премахнат Капитолия, Маймунарника, Веселото село и още еден обект, и да си върнем имотите. Те са отдадени под наем. Арх. Калинов от "Контрол по строителството" в НАГ е издал заповеди за премахване, но те също се обжалват, коментира днес пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя е убедена в справедливостта на съда и очаква имотът в Борисовата градина, откъм "Драган Цанков" да се върне на Софийски имоти и естествено за ползване от столичани.

През 2018 г. Софийски имоти прекратили договорите за наем на 4 общински имота в Борисовата градина, отдадени под наем пак по времето на Добрев, през 1997 г. Това са "Кръглото кафене – Кривите огледала", "Велописта", "Детски кът – Водното каналче" и "Трите дансинга".

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Кметът на София пред НСОРБ: Червените линии се поставят от гражда......

Местната власт е най-близо до гражданите. Във време на предизвикателства и промени от нас се очаква да познаваме най-до...

Прочети още keyboard_arrow_right