Съдът реши, че Столична община е допуснала системно замърсяване на въздуха в столицата

Съдът реши, че Столична община е допуснала системно замърсяване на въздуха

Снимка: Столица.bg

Софийски градски съд реши, че Столична община е допуснала превишаване на финните прахови частици в столицата, съобщи Нова. Граждани и неправителствени организации заведоха дело за мръсния въздух в София.

Съдът написа в решението си, че Столична община не е приела текуща програма за управление на качеството на въздуха, не е изпълнила напълно задължението си да информира обществото, за качеството на атмосферния въздух.

Столична община е осъдена за срок от 12 месеца от Софийски градски съд да преустанови бездействието си с мерки, сред които са въвеждане на стимули за използване на алтернативни методи за отопление и да направи оценка в сектор транспорт.

Софийски градски съд поиска да бъдат въведени стимули за използването на алтернативни незамърсяващи методи за отопление и да направи анализ на възможностите за изграждане на паркове в териториите с наднормено замърсяване или зелени стени.

Съдът също така постанови с решение общината да направи анализ за възможностите за етажни паркинги и увеличаване на буферните паркинги, както и създаване на цялостна велосипедна мрежа.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд в двумесечен срок.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Атлетът Шабан Мустафа ще атакува рекорда на Витоша Летен фест...

Атлетът Шабан Мустафа потвърди участието си във Витоша летен фест 2022, който ще се проведе тази неделя, съобщават орган...

Прочети още keyboard_arrow_right