Шефът на ЦГМ: Има ръст в ползването на годишните карти за столичния градски транспорт

Шефът на ЦГМ: Има отчетлив ръст в ползването на годишните карти за столични

Снимка: Столица.bg

Близо 17 000 годишни карти са продадени от септември 2022 г. до този момент за столичния градски транспорт. Това заяви директорът Център за градска мобилност Димитър Дилчев по време на изслушване в транспортната комисия на Столичния общински съвет.

„За пръв път през 2022 г. имаме повече на брой активни карти, дори от 2019 г., когато в дните преди пандемията пътниците бяха повече. Към валидните карти за месец декември, най-голям брой са годишните карти – 41%. През 2021 г. този процент е бил 37%, а през 2019 г. – 35%. Т.е. има отчетлив ръст в ползването на годишните карти. Това беше една от целите на тарифната политика на Столична община“, обясни Дилчев.

Той допълни, че в първите няколко дена на 2023 г. са заредени над 80 000 билета 30+ и около 3500 билета 60+.

Георги Георгиев: ЦГМ са с жълт картон, при следващия гаф - червен

От началото на тази година валидациите в наземния транспорт на София са над 1,5 млн., срещу 3 млн. за целия месец декември на предходната година.

Според общинския съветник Борис Бонев тези цифри биха били много по-високи, ако ЦГМ беше провела по-активна информационна кампания сред хората.

„Все още много от хората мислят, че билет 30+ значи, че само 30 минути си редовен в градския транспорт. Това е една концепция, която е изцяло нова за София. Бяха направени усилия и чрез гостувания в медии, но явно това не е достатъчно“, коментира Бонев.

По думите му задължителната валидация е важна, за да се прави точна статистика за броя на пътниците и с какъв тип превозен документ се пътува най-често.

„Това е процес, който ще отнеме известно време, но е важно да запазим стимулът на хората да се валидират.“, допълва Бонев.

Той посочи, че почти няма град в Европа, в които да няма задължителна валидация.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

София е сред финалистите за наградата на Европейската седмица на ......

София е един от трите града финалисти за наградата на Европейската седмица на мобилността 2022. Това съобщи зам.-кметът ...

Прочети още keyboard_arrow_right