Софийски имоти спечели делото срещу Капитолия, но едва ли ще им върнат терена в Борисовата градина

Софийски имоти спечели делото за терена на Капитолия, но едва ли ще им върн

Снимка: Столица.bg

Теренът е харизан през 2003 г. при скандалното управление на общинската фирма, със замени и апорти са подарени къпалнята "Мария Луиза" и други апетитни имоти в столицата

Софийски имоти спечели съдебната сага срещу "Капитолия". Това става ясно от определинето на ВКС и съдът отказа да разгледа делото. така в сила влиза решението на Софийски градски съд, според което собствениците на известната автокъща трябва да освободят имота.

Също така не се дълат неустойки на наемателя за шестте стоманобетонови фундаменти с чадър, които са поставени без разрешение за строеж и без одобрени проекти. За тях имаше заповед за премахването им като незаконно строителство още по времето на арх. Влади Калинов, когато беше шеф на "Сторителен контрол" в НАГ. 

Близо 2 години върди съдебната одисей в която общинската фирма се опитва да си върне имота. В проекта за ПУП автокъщата я няма, а на това място се предвижда да има зона за децата. Връщането на имота обаче изглежда невъзможен и едва ли ще бъде освободен от сегашните ползватели.

Схемата за завземане на апетитния терен в Борисовата градина - между бул. Драган цанков и стадион "Българска армия" е замислена много отдавна. Имотът е отдаден под наем през далечната 2003 г. при управлението на Софийски имоти от Тошко Добрев.

А резултатите от онези замени и апорти са преминаване в частни ръце на емблематичната къпалня "Мария Луиза" и други апетитни имоти в цяла София.

Договорът за имота на Капитолия е с ЕТ Минкин-АЛбена Минкин, но се преотдава на „Софтрейд 2003“ ЕООД и при делото твърдят, че не са били във владение. Когато от Софийски имоти влизат в съда за върщане на имота, от "Софтрейд 2003" също завеждат дело.

До 2019 г. този терен е даден от Московска 33 за стопанисване и управление заедно с Маймунарника, Веселото село и Водното каналче.  От Софтрейд 2003" пък твърдят, че са придобили част от този терен чрез добросъвестно давностно владение. През 2019 г. Столична община дава обекта за стопанисване и управление на общинското "Паркове и градини". 

Въпреки определението на ВСК и решението на Софийски градски съд за освобождаване на терена и влизане във владение на Софийски имоти, това трудно би могло да стане, обясняват юристи. Защото делото за освобождаване на терена е спечелено, но от Софийски имоти когато извадят изпълнителен лист и изпратят на мястото ЧСИ той там няма намери ЕТ Минкин-Албена Минкин, а трето лица - Софтрейд 2003.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли предложения от Трифонов кабинет?
 • Да, Слави ще направи правителство. (26%, 205 Гласове)
 • Не, нямат достатъчно депутати. (36%, 278 Гласове)
 • Не се интересувам от политика. (3%, 20 Гласове)
 • Нови избори. (29%, 223 Гласове)
 • Незнам, време е за плаж. (7%, 55 Гласове)
Общо гласували: 781 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Йорданка Фандъкова: Княжевският лифт може да се възстанови по същ......

Княжевският лифт може да се възстанови в съществуващия си вид, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова в социалната мр...

Прочети още keyboard_arrow_right