София и Сараево ще обменят опит и ще си сътрудничат

София и Сараево ще обменят опит и ще си сътрудничат

Снимка: Столична община

Кметът на София Йорданка Фандъкова и кмета на град Сараево Бениамина Карич, подписаха меморандум за сътрудничество между двата града, съобщи СО.

По този начин София и Сараево ще обменят опит в области като култура, културно-историческо наследство, туризъм, спорт, дигитализация, подобряване на опазването на околната среда. Срещата между кметиците се проведе днес в сградата на Столична община. Градовете Сараево и София като членове на Мрежата от творчески градове към ЮНЕСКО ще развиват обмен на творчески събития като филмови фестивали.

Бениамина Карич изрази благодарност на София и България за подкрепата и солидарността към Босна и Херцеговина. Тя припомни, че на 31 януари т.г. вечерта кметството в Сараево е било осветено с цветовете на знамето на Република България – първата държава, признала независимостта на Босна и Херцеговина на този ден през 1992 година. Кметът на Сараево посочи, че партньорството със столицата на България ще се развива успешно, защото София е добър пример за положителна промяна през последните години. Сараево е мултикултурен град с редица забележителности, посочи Бениамина Карич.

По време на срещата кметовете разговаряха и за общите предизвикателства, пред които са изправени съвременните градове. "Промените тръгват от големите градове" – посочи кметът на София.

"В Сараево е започнала за първи път от 60-те години насам реконструкция на трамвайно трасе" – каза кметът Карич.

Фандъкова даде примери с модернизирането на градския транспорт, с развитието на метрото в столицата, което преди беше само 9 км, а днес е 52 км и предстои да започне строителството на още нови 3 км през март. Тя посочи, че примерите на столиците са много важни, защото често градовете имат сходни предизвикателства особено в областта на екологията, управление на отпадъците и транспорта.

На срещата присъстваха още и Амина Делжкович – съветник на кмета Карич по култура, образование, спорта и зам.-кмета на София Ирина Савина – направление “Европейски политики, международна дейност и туризъм".

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (15%, 229 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (83%, 1273 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 36 Гласове)
Общо гласували: 1538 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Японска автомобилна компания откри развоен център в София...

Водеща японска компания откри в столицата голям развоен център, съобщават от Столична община. На събитието присъстваха и...

Прочети още keyboard_arrow_right