Софияплан готов със стратегията за детски площадки в Столична община

Софияплан изготви “София играе” предложение за местата за игра в Столична о

Снимка: sofiaplan.bg

“София играе” е предложението на Софияплан за нова стратегия на Столична община за ролята на местата за игра и начините за тяхното създаване, адаптация и поддръжка. Документът е разработен по инициатива на Направление “Зелена система, екология и земеползване” и последващо възлагане от страна на главния архитект, съобщиха от общинското дружество.

Активна роля в създаването на стратегията има сдружение "Безопасни детски площадки". По подготовката на документа работи мултидисциплинарен екип, който извършва системни консултации с районните администрации, неправителствени организации, образователни институции, сертифициращи организации и външни експерти.

Визията на стратегията “София играе” е фокусирана в създаване на привлекателни места за всестранно развитие на децата и младите хора, включвайки в този процес изграждането на устойчиви местни общности, базирани на разбирателство, взаимопомощ и подкрепа.

На територията на Столична община към юни 2021 има 1779 места за игра (при население 1 308 412), което е в пъти повече от Копенхаген (140 места за игра при население от 775 033 души) или Виена (525 места за игра при население от 1 888 776 души). Този брой е както богатство за общината, така и значителна отговорност, включително и финансова. За съжаление, сегашното състояние на голяма част от площадките не е задоволително, но и отделяният за тяхната поддръжка и обновяване ресурс е крайно недостатъчен.

Местата за игра и грижата за тях следва да се преосмислят, така че да отговарят на нуждите на малки и големи, да позволяват качествено изпълнение и поддръжка, териториално разпределение, отговарящо демографската структура, както и активно включване и припознаване на тези места от жителите на Столична община.В първата част на Стратегията подробно са анализирани състоянието на местата за игра по отношение на пространственото им разпределение, отговорностите, физическото състояние на обектите и собствеността на терените.

Разгледани са демографското покритие, взаимодействието с околната среда, както и пешеходната достъпност до тях.

Паралелно с изработването на стратегията, екипът на Софияплан създава и онлайн карта на местата за игра на база систематизирана информация от всички районни администрации и Дирекция “Зелена система”. Картата е основата, върху която са изработени голяма част от анализите. Представените данни включват информация за общото състояние на обектите, годината на изграждане или реконструкция, възрастовата група, за която са подходящи съоръженията, както и стопанина на мястото.

Картата дава възможност за визуализиране на пешеходната достъпност на 100, 200 и 300 м. от всяко място за игра по съществуващата пешеходна мрежа. Допълнително са добавени училищата, детските градини и спортни обекти на открито (фитнеси и тенис маси).

Целта на картата е да обединява актуална информация за мрежата от пространства за игра в Столична община, като по този начин предоставя условия за по-добро системно планиране и стопанисване на детските площадки.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Къде ще прекарате Коледните и Новогодишни празници?
 • София! (55%, 102 Гласове)
 • В България с роднини (21%, 39 Гласове)
 • На почивка в България (3%, 5 Гласове)
 • В чужбина (7%, 12 Гласове)
 • На работа съм (5%, 9 Гласове)
 • Не съм решил (9%, 17 Гласове)
Общо гласували: 184 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Грейна 13-метровата Коледна елха на София...

В столицата пред НДК грейнаха светлинките на Коледната елха. Тази вечер 13-метровото дърво бе запалено и освети пра...

Прочети още keyboard_arrow_right