Софпроект представят онлайн заданието за концепция за възстановяването на Централна баня

Софпроект представят онлайн заданието за концепция за възстановяването на Ц

Снимка: Столица.bg, Зорница Митин

Подборът на идеи ще се проведе в два етапа. В първия кандидатите подават документи и се избират 3 екипа, а във втория всеки екип разработва детайлно концепция

Столична община ще обяви конкурс за концепция за бъдещото развитие на северното и източно крило на Централната минерална баня в София. Целта е да се съберат идеи, които предлагат оптимални решения за функциите, управлението и ефекта от усвояването на тази част от сградата, съобщиха от "Софпроект".

Първата стъпка е подготовката на задание, което се изработва от екипа на общинското предприятие „Софпроект-ОГП“. Предвид извънредните обстоятелства, представянето на заданието ще се проведе онлайн на 26 март, когато екипът ще отговаря на въпроси на живо, съобщиха от дружеството. 

Както е известно до момента има предложение в емблематичната Централна баня да се настани Регионалният исторически музей на София. И в момента в залата с големия басейн се е превърнала в хранилище за музейни експонати. Причината е, че бил намалял дебитът на минерланата вода.

До момента на няколко пъти от Столична община търсиха и разговаряха с инвеститори за запазването на предназначението на Централна баня, но всички кандидати се отказаха.

„Софпроект“ ще представи заданието за концепция за северното и източно крило на Централната минерална баня в София на 26 март (четвъртък) от 17 часа през онлайн платформата Zoom (на адрес: zoom.us. Заданието е  изготвено от общинското предприятие отворената покана.

Подготовката на заданието ена Столична община и цели да събере концепции, възложена на екипа на общинското предприятие от Направление „Архитектура и градоустройство“ които предлагат оптимални решения за функциите, управлението и ефекта от усвояването на северното и източното крило на сградата на Централната минерална баня.

“Работата по заданието е във финалната си фаза и ще представим първоначалния вариант на документа на 26 март“, казва Любо Георгиев, директор на “Софпроект” и ръководител на общинската инициатива „Визия за София“.

“Предвид извънредните обстоятелства, няма да е възможно да проведем събитие за обсъждането му, но ще публикуваме проекто-заданието на интернет страницата на Софпроект. По време на представянето ще отговаряме и на въпроси на живо, а след това ще събираме предложения, коментари и препоръки на имейл open-call@sofproect.com до 9 април т. г. Получените предложения ще послужат за финализиране на заданието, след което в края на април се предвижда да бъде обявена и самата отворена покана”, добавя още той.

Подборът на идеи ще се проведе в два етапа. В първия кандидатите трябва да подадат документи, включващи резюме на концепцията, техническо и методологично предложение за начина на работа на колектива. Материалите ще бъдат разгледани от жури, което ще избере три екипа за участие в следващата фаза на процеса. Във втория етап всеки от трите екипа ще разработи детайлно концепцията си и ще я представи публично. И трите екипа ще получат възнаграждение за своята работа.

Задължително условие ще бъде идеите за развитието на тази част от сградата да бъдат съобразени със статута ѝ на недвижима културна ценност от национално значение. Предложенията ще трябва да включват оценка на възможностите за оползотворяване на водата от минералния извор до банята като ценен ресурс за града и неговите обитатели. Очаква се участниците да представят също така икономическа обосновка и финансов модел на концепциите си.

Сградата на Централната минерална баня е построена в началото на XX век по проект на арх. Петко Момчилов. Тя е издигната на място, което през столетията винаги се е свързвало с минералната вода. Тук се намира каптажът на минералния извор, който е важен градообразуващ фактор в историята на София. Между днешната баня и джамията Баня Баши някога е бил разположен термалния комплекс на Сердика. През османския период на това място се е намирал градския хамам.

Строителството на Централната баня е замислено като комплекс от две постройки – малка баня (на мястото на днешните чешми) и голяма – съществуващата сграда. Малката бива разрушена по време на бомбардировките през Втората световна война, а голямата продължава да функционира до 1988 г., когато е спряна от експлоатация. Възстановяването ѝ започва през 1996 г. и с различни източници на финансиране продължава близо 20 години. През 2015 г. част от сградата отново е отворена за посетители като Музей за историята на София.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (33%, 45 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (13%, 18 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (24%, 33 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (17%, 23 Гласове)
 • Нямам дете/деца (13%, 18 Гласове)
Общо гласували: 137 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

ВАП: Кметът на София да провери зелената система на столицата...

Кметът на София Йорданка Фандъкова да извърши проверка на зелената система в София. Това изисква Върховна административн...

Прочети още keyboard_arrow_right