Средногодишно въздухът в София е станал по-чист

Трети проект финансиран по ОПОС за качеството на въздуха

Снимка: Столица.bg, Зорница Митин

Проектът на Столична община за изработване на ова програма за чист въздух 2021 - 2026 е финансиран с 412 583 лв. по ОПОС

Въздухът в София през изминалата година е станал по чист като средногодишна норма. Спазено е европейското изискване за 40 микрограма на кубичен метър на ФПЧ. Това показват предварителни данни от всички измервателни станции в София за качеството на въздуха. Новината съобщи зам.-кметът по екология на Столична община Йоана Христова на пресконференция днес.

"Добрата новина е  резултат от изпълнението на сега действащата ни програма. Можем да кажем, че по предварителни данни всички автоматични измервателни станции за въздуха в София показват, че средногодишната норма от 40 мгр. на куб. м вече е спазена. Официално данните трябва да се потвърдят от МОСВ и неговите структури, но по наши предварителни разчети имаме съответствие със средногодишната норма за ФПЧ", каза Йоана Христова.

На пресконференция днес тя представи и екипа по новия проект на Столична община, по който трябва да се изработи нова програма за Подобряване на качеството на въздуха в София 2021 - 2026 г. Проектът е финансиран по ОПОС с 412 583 лв. Това е третият одобрен проект на Московска 33 за чистия въздух. 

Реално е стартирал през юли 2019 г. и вече има договор подписан с изпълнител за разработване на новата програма за чистота на атмосферния въздух. "Планираме мерки, които да доведат до подобряване на въздуха. Дейностите в обхвата на проекта са насочени към Програмата за качеството на атмосферния въздух в Столична община 2021 - 2026, която да е съобразена с действащото национално и европейско законодателство. Това може да осигури на Столична община да кандидатства за финансиране на отделни мерки за подобряването на въздуха. Мерките от новата програма ще дадат възможност за кандидатстване и на други мерки", обясни Христова.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Препроектирането на пл. "Александър Невски" приключи, ще има онла......

Препроектирането на пространството около храм паметника "Св. Александър Невски" приключи и на 3 юни т. г. от 16 часа ще ...

Прочети още keyboard_arrow_right