Столичани ще се топлят с подменени екопечки по Life през есента

Столична община, подмяна на печки

Снимка: Столица.bg

Хората не разбраха за какво пускат заявления и кога ще им се подмени отоплението

С нови екологични печки столичани ще се топлят от есента на 2020 или от следващия отоплителeн сезон. Това се разбра днес след питане на Столица.bg към Столична община. Подмяната е безплатна и е една от мерките за подобряване на качеството на въздуха в София.

Столичани заляха с въпроси редакцията, като най-често тпитаха, кога ще си получим печките, чакаме пет месеца? Повечето от тях заявяват, че вече са пуснали заявление за подмяна на печката още през есента. Те не разбират, защо сега отново пак трябва да подават заявление и се чувствали излъгани.

Пуснатите през есента на 2019 г. заявления са само за проучване, колко домакинства биха искали да преминат на алтернативно екологично отопление и да сменят печките си на дърва и въглища. Заявления за реална подмяна на печките започнаха да се подават от понеделник  - 20 януари 2020 г.

На общественото обсъждане, преди седмица, на проекта за бюджет на Столична община за 2020 г., живеещи в Бусманци и др. квартали на Искър и Кремиковци задаваха въпроси кога ще им бъдат подменени безплатно печките. На няколко пъти зам.-кметът по екология Йоана Христова обяви, че процедурата се отваря следващата седмица, тоест от 20 януари.

Всъщност от понеделник се приемат заявленията за подмяна на печките на живеещи в кварталите „Абдовица“, „Димитър Миленков“, „Филиповци“, „Требич“ и селата Волуяк, Мрамор, Чепинци, Негован, Световрачене, Кубратово, Бусманци, Казичене и Кривина. Това е пилотната фаза на проекта по програма LIFE на Европейския съюз.

На въпроси към ръководителя на проекта за обяснение и подробна информация отговорът бе, гражданите да си отворят линковете в сайта. От Столица.bg пък няма да пращаме гражданите за "зелен хайвер", да търсят линкове като пате в калчища на сайта на интегрирания проект по Програма LIFE, който освен на ръководителя на проекта едва ли говори нещо на обикновените граждани.

Във всяко районно кметство има служител, който дава консултации по график за безплатната подмяна. Представители на общината ще обиколят всички столични квартали, където вече се подават заявления.

Желаещите могат да кандидатстват до 31 март 2020 г. По пилотната фаза, която вече стартира ще се подмени отоплението на 140 домакинства. В основната фаза пък ще се подменят на още 4785 домакинства. Проектът има пилотна фаза, за да се тества процедурата и ако се налага да се направи корекция, тъй като подмяната на отоплението е свързано с влизане в домовете на хората.

Кандидатите, които не попаднат в списъка на одобрените 140, със същите заявления могат да кандидатстват и в основната фаза на проекта, предупреждават от Столична община.

Всеки от одобрените ще получи:
1. Доставка, внасяне до мястото на монтажа и монтаж на ново отоплително
оборудване в жилището.

2. Демонтаж на съществуващото старо отоплително оборудване, изнасяне от
жилището и предаването му за рециклиране;

3. Петгодишна гаранция и гаранционен сервиз на доставеното и монтирано ново
отоплително оборудване.

4. Годишен технически профилактичен преглед и профилактика на доставеното
ново отоплително оборудване – еднократно в периода след първия отоплителен сезон.

5. Предоставяне на инструкции за експлоатация и поддръжка на новото
отоплително оборудване, заедно с доставката на новото отоплително оборудване;
6. Обучение на място при доставка и монтаж на новото отоплително оборудване
за неговата експлоатация и поддръжка.

Важно е да се знае, че всички останали разходи, като изграждане или ремонт на вътрешна инсталация за отопление на водна риза, разходи за изграждане и присъединяванекъм външна инсталация за свързване към централната газопреносна мрежа, както и други разходи, свързани с газификацията на имота, са за сметка на кандидата.

Общо 12 са изискванията за кандидатите, за да бъдат одобрени за подмяна на отоплението. Също така има изисквания и какви документи - пет, да се подадат заедно със заявлението.

До 30 април 2020 г. трябва да бъде обявено класирането и то ще бъде публикувано на сайта на Столична община. След това общината ще покани одобрените да подпишат договор, като има три варианта за договор:

1. Договор за топловъздушна камина на пелети или
2. Договор за пелетна камина на водна риза или за пелетен котел и до два броя
стоманени панелни радиатора
3. Договор за отоплително оборудване на природен газ (до два броя конвектори
или двуконтурен котел с до два броя стоманени панелни радиатора). едва след всички тези процедури ще се обяви допълнителна дата, кога ще започне доставянето и монтирането на екологичните отоплителни печки или системи.

Ето къде кандидатите могат да подават заявления и документи:
Район „Искър“
За кв. „Димитър Миленков“, кв. „Абдовица“ и с. Бусманци:
Понеделник, вторник, сряда и петък от 09.00 до 11.00 часа и от 15.00 до 17.00 часа, на
адрес: бул. „Кръстю Пастухов“ № 18 (сградата на районната администрация);
Четвъртък от 13.00 до 17.00 часа, на адреса на кметство с. Бусманци, пл. „Елин Пелин“
№ 1А (сградата на кметството).

Район „Панчарево“
За с. Кривина: вторник и четвъртък от 16.00 до 20.00 часа, на адреса на кметство с. Кривина, ул. „Старата река“ № 2 „з“ (сградата на кметството);
За с. Казичене: всеки работен ден от 13.00 до 17.00 часа, на адреса на кметство с. Казичене, ул. „Цар Борис ІІІ“ № 54 (сградата на кметството).

Район „Надежда“
За кв. Требич: всеки работен ден от 14.00 до 18.00 часа, на адрес: кв. Илиянци, бул. „Рожен“ № 61.

Район „Люлин“
За кв. Филиповци: всеки работен ден от 10.00 до 16.00 часа, на адрес: ул. „Братя Найденови“ № 14 (сградата на административния център).

Район „Връбница“
За с. Волуяк: всеки работен ден от 09.00 до 17.00 часа, на адреса на кметство с. Волуяк, ул. „Зорница“ № 43 (сградата на кметството);
За с. Мрамор: всеки работен ден от 09.00 до 17.00 часа, на адреса на кметство с. Мрамор, пл. „Св. Ив. Рилски“ № 1 (сградата на кметството).

Район „Нови Искър“
За с. Кубратово, с. Световрачене, с. Негован, с. Чепинци: всеки работен ден от 09.00 до 17.00 часа, на адреса на районната администрация гр. Нови Искър, бул. „Искърско дефиле“ № 121 (сградата на районната администрация).

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (38%, 87 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (13%, 29 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (21%, 48 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (11%, 26 Гласове)
 • Нямам дете/деца (17%, 38 Гласове)
Общо гласували: 228 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Нови тролеи сменят старите столични "Икаруси" догодина...

От догодина машините, които се движат по маршрутите на тролеи 1, 6, 7 и 9  ще бъдат нови, дело на чешката компания ...

Прочети още keyboard_arrow_right