Столична община и МРРБ ще работят заедно за приключване на ремонтите в централната градска част

-

Снимка: Столична община

Фандъкова гарантира, че на 10 ноември общинския съвет ще разгледа искането на МРРБ за предоставяне на общински терен за изграждане на национална детска болница

Кметът на София Йорданка Фандъкова и служебният министър на регионалното развитие арх. Иван Шишков проведоха работна среща, на която обсъдиха изпълнението на проектите за обновяване на зоните около катедралата Ал. Невски, пл. „Народно събрание“, ул. „Шишман“ и ул. „6 септември“. Те се договориха екипите на общината и министерството да работят съвместно за успешното приключване на двата европейски проекта. Това съобщават от пресцентъра на общината.

„До края на седмицата Столична община ще внесе документите за удължаване с 6 месеца на срока по оперативна програма „Региони в растеж“ на проекта за обновяване на централната градска част“. Това заяви кметът Фандъкова по време на срещата с министър Шишков. До 11 ноември Столична община ще предостави както документацията, така и отговори по всички поставени въпроси по назначената проверка от МРРБ. Министър Шишков заяви, че неговото желание е да съдейства за успешното изпълнение на европейския проект до септември 2023 г.

Кметът Фандъкова заяви, че в най-кратки срокове Столична община ще внесе всички документи за верификация на средства по извършените до момента ремонтни дейности по ул. „Граф Игнатиев“ и ул. „Солунска“. Заради прекратяването на договорите с предишния изпълнител Столична община беше спряла процеса по разплащане. Кметът на София информира министър Шишков и за напредъка по проекта за рехабилитацията на трамвайното трасе по бул. „Цар Борис III“, който също се изпълнява с европейски средства. Предстои внасянето да строителната документация за приемането на първия етап от трасето от държавна приемателна комисия. „Изпълнителят се забави с първия етап, за което ще бъде санкциониран. Преди дни те заявиха готовност да продължат работата по втория етап към „Княжево“ при осигурената от министерството индексация от 15%, обясни Фандъкова.

„Изграждането на Национална детска болница е изключително важна задача, както за децата на София, така и за цяла България. Разговарях с кмета на район „Овча купел“ и организирах в максимално кратки срокове внасянето на доклад, с който да предоставим на държавата общинския терен, който попада в обхвата на избраните от министерствата на здравеопазването и регионалното развитие терени на детската болница. По мое настояване предоставянето на терена за болницата ще бъде разгледано от общинските съветници на заседанието им в четвъртък, 10 ноември“, заяви Йорданка Фандъкова.

Министър Шишков заяви, че в неговите приоритети е и старта на процедурите по изграждане на Софийския околовръстен път от бул. „България“ до връзката с магистрала „Струма“ при „Люлин“. Изграждането на участъка ще обезпечи допълнително транспортния достъп до терена за Национална детска болница в район „Овча купел“. Софийският околовръстен път се изгражда от Агенция пътна инфраструктура, като ангажимента на Столична община е градоустройственото и проектно обезпечаване на трасето. През следващата седмица министър Шишков и главният архитект Столична община арх. Здравков ще направят преглед на изготвените до момента проекти.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кое е събитието на 2022г. в София?
 • Ремонтът на жълтите павета (19%, 113 Гласове)
 • Новата билетна система на София (29%, 173 Гласове)
 • Въвеждането на нискоемисионните зони (20%, 122 Гласове)
 • Откриването на най-големия леден парк на Балканите (6%, 36 Гласове)
 • Ремонтът на бул. "Цар Борис" (6%, 35 Гласове)
 • Разширението на метрото към Левски Г (11%, 66 Гласове)
 • Удължаването на концесията на Софийска вода (1%, 4 Гласове)
 • Дълговете на Топлофикация София (0%, 1 Гласове)
 • Разширението на Ломско шосе (2%, 12 Гласове)
 • Фестивал на светлините LUNAR (3%, 20 Гласове)
 • Минералната баня в Банкя отвори врати (3%, 20 Гласове)
Общо гласували: 602 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Със специална церемония отбелязаха 25-годишнината на метрото в Со......

Софийското метро е безспорно успешен проект. Това е стратегически проект - и като мащаби, и като строителна дейност, зад...

Прочети още keyboard_arrow_right