Столична община изпълни проект за намаляване на загубите от вода

Столична община изпълни проект за намаляване на загубите от вода

Снимка: Столица.bg

Столична община реализира пилотен проект за намаляване на загубите от вода в административни и промишлени обекти чрез регулиране на налягането, съобщават от СО.

В началото на годината Столична община съвместно с проф. д-р Ганчо Димитров и Кюбико ООД, както и съдействието на UDIH-хъб за цифровизация на комуналните услуги, стартираха инициатива за проверка на потреблението на вода в част от най-големите общински консуматори.

За тази цел в шест обекта на столичния Автотранспорт и Електротранспорт бяха инсталирани температурни дейта логери и сензори за налягане с висока честота на запис на данните.

От получената информация се установи, че има висок и постоянен разход на вода в часови интервали без активна дейност в обектите. Измерванията показват, че налягането на водата в трите обекта варира от 4.7 бар до 6.2 бар при необходими около 3.0 бар.

За да се оптимизира консумацията и намали загубата на вода в трите обекта са монтирани регулатори на налягането. Такива има в:  Трамкар връзка 2, Гараж Дружба-питеен водопровод и Тролейбусно депо Надежда. В трите сгради налягането вече е понижено до 3.3 бар, а денонощния разход на вода е намален с до 30 %.

Резултатът от намалението на загубите на вода, показва ефективност на приложеното решение за оптимизация на консумацията и намаляване на загубите чрез регулиране на налягането на водата.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столична община приема екопроекти до края на януари...

Остават няколко дни до приключването на първия етап от програмата #СофияИзбираЗеленото. В програмата Столична община ще ...

Прочети още keyboard_arrow_right