Столична община: Няма да се обжалва постановеното от съда

замърсяване

Снимка: Зорница Митин, Столица.bg

Столична община няма да обжалва постановените днес от съда мерки за чистотата на въздуха. Това съобщиха от "Московска" 33 пред Столица.bg. По-рано днес Софийският градски съд постанови да се мият два пъти месечно улиците от май до септември, а на таблата на спирките на Градския транспорт да се изписват концентрациите на фини прахови частици във въздуха и други.

Има заложени над 100 мерки и дейности в програмата на Общината за подобряване качеството на въздуха. И предписанията на съда от днес са част от тези мерки.

От 2017г. ежегодно се увеличава кратността на миене на улици и булеварди. За тази година са осигурени пари от план сметката по чистота за двойно увеличение на миенето на основни улици и булеварди през летните месеци (от май-до септември) -от 12 пъти през 2018 г. на 24 пъти през 2019 г. Освен миенето през летните месеци, в бюджета има заделени пари и за измиване и почистване на основните пътни артерии и вътрешно-квартали улици след зимата. Общо за тази година е планирано машинно измиване на над 230 хил. декара.
С цел намаляване на нивата на Фините прахови частици през зимните месеци в последните две години се мият и големите пътни артерии през зимните месеци при подходящи положителни температури.
Със заложеното увеличение на кратността на миене се осигурява предписаното от съда измиване на над 10 хил. декара месечно.
Средствата за миене идват  от такса битови отпадъци, като от нея се финансират и дейностите по събиране и оползотворяване на битови отпадъци, както и рекултивацията на старите депа.
На сайта на Столична община в реално време се публикуват данните от всички контролирани замърсители на въздуха, както и информация за средноденонощните норми на ФПЧ за предходния ден. Преди 2 години Столична община заедно с НИМХ разработи и система за прогнозиране на очакваните нива на ФПЧ два дни предварително. В момента Столична община изпълнява проект за монтиране на 22 сензора в различни райони на Столична община. Данните от тях също ще бъдат достъпни в реално време, заедно с данните от измервателните станции на Изпълнителната агенция „Околна среда“.
Столична община поддържа и табла, на които се публикуват данните от измервателните станции на ИАОС в реално време.
В определения от съда срок ще се предостави информация за техническите възможности за публикуване на информация на средноденонощните норми и на таблата на градския транспорт и столичния метрополитен, както и програмата за изграждане на велоалеи през следващите години.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кого ще подкрепите на местните избори в София?
 • Йорданка Фандъкова (ГЕРБ /СДС/) (49%, 654 Гласове)
 • Мая Манолова (БСП/други) (13%, 178 Гласове)
 • Борислав Игнатов (ДБ) (10%, 131 Гласове)
 • Борис Бонев (СС) (14%, 193 Гласове)
 • Ангел Джамбазки (ВМРО) (9%, 124 Гласове)
 • Друг / няма да гласувам (4%, 59 Гласове)
Общо гласували: 1339 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Преносим японски храм се разходи по улиците на София (СНИМКИ)...

Японски бойни изкуства, изработка на оригами и икебана изненадаха приятно столичани, които в почивния ден се раз...

Прочети още keyboard_arrow_right