Начална страница / Столична община / Столична община организира скрининг за рак на простатата
столична община организира скриининг
Снимка: Дончо Барбалов

Столична община организира скрининг за рак на простатата

Това бе съобщено от Дончо Барбалов – зам.-кмет по финанси и стопанска дейност към Столична община

Доклад за провеждане на скрининг за рак на простатната жлеза /РПЖ/ на близо 5300 служители в общинските транспортни дружества и учебни заведения ще бъде обсъден от Столичния общински съвет следващата седмица. Ако програмата бъде приета, профилактичните прегледи ще обхванат над 2000 мъже на възраст между 40 и 50 г. и близо 3300 души над 50-годишна възраст от дружествата “Електротранспорт”, “Автотранспорт”, Метрополитен, Център за градска мобилност, както и от общинските учебни заведения.

Прегледите ще се извършват в 6 лечебни заведения – общинските Първа МБАЛ, Четвърта МБАЛ, Пета МБАЛ, Първа САГБАЛ “Св. София” , ДКЦ XII и в “Университетска специализирана болница за активно лечение по онкология” ЕАД. Необходимите средства за скриринговата програма са в размер до 300 000 лв. и ще се осигурят от бюджета на Столична община.

Лекарите наричат рака на простатната жлеза “тихият убиец на мъжете”. В ранните стадии, когато болестта е лечима, пациентите най-често нямат оплаквания или те са незначителни. А когато е открит рано, пациентите имат добър шанс за излекуване. Именно заради безсимптомното развитие на заболяването, от огромно значение за всеки мъж са профилактичните прегледи.

В България 17% от всички ракови заболявания при мъжете са на простатата. Заболеваемостта от РПЖ у нас е най-висока в областите София, Варна и Пловдив – повече от 45 на 100 000. Петгодишна преживяемост на пациентите има при 53.7% от случаите, докато за Европа средната преживяемост е около 84%.

Ранното откриване на заболяването намалява риска пациентът да се диагностицира в напреднал или метастатичен стадий, а PSA скринингът трябва да започне при мъжете след 40-годишна възраст.
Столична община има добър опит в провеждането на такъв тип скринингови програми. От 2015 г. насам всяка година СО финансира с до 350 000 лв. профилактични прегледи за рак на млечната жлеза сред служителките в общинските училища, детски градини, ясли, културни институции и транспортни дружества. Благодарение на това бяха спасени десетки животи, а стотици жени започнаха лечение на открити при прегледите заболявания.

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Столица.bg

Виж също

хотел "Рила"

Ще завършат ли хотел “Рила” в центъра на София

Възможно е скоро да започне дострояването на хотел “Рила” в центъра на София. Според новата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *