Столична община осигури още 30 нови климатизирани и нископодови тролейбуса

Столична община осигури още 30 нови климатизрирани и нисокподоби тролея

Снимка: Столица.bg

От Московска 33 са преведни авансово 14 млн. лв. по договора за чешките превозни средства, първите пристигат през 2021 г.

Още 30 нови тролейбуса ще има в градския транспорт в София. Столична община преведе днес 14 млн. лв. аванс по договор за доставка на превозните средства, които са съчленени тролейбуса. 

Те ще пристигнат в София през следващата година и ще обновят парка на Столичен елекротранспорт. Договорът, сключен на 5 май т.г. между "Столичен електротранспорт" и чешката компания "Шкода Електрик" е на обща стойност 37, 3 млн. лв., а цената на един тролейбус възлиза на 1, 24 млн. лв.

Според договора е предвидена и доставка на диагностично оборудване и специализирани инструменти, необходими за поддръжка на превозните средства.

Първите от новите 30 тролейбуса трябва да са в София в средата на 2021 г., а цялата доставка трябва да завърши до края на същата година. С тях ще бъде завършено пълното обновяване на тролейбусния парк. Тогава от употреба ще излязат и последните Икаруси като напълно ще бъдат извадени от градския транспорт в столицата.

18-метровите нови тролеи ще са нископодови, климатизирани, с платформа за детски колички и трудноподвижни хора. В тях ще има видеонаблюдение, стоп бутон за слизане и звукова сигнализация за незрящи хора. Системата им за автономно придвижване е с акумулаторни батерии и осигурява минимум 5 км пробег без контактна мрежа.

Доставката на 30-те тролейбуса е част от проект „Изпълнение на дейности за подобряване качеството на атмосферния въздух в Столична община чрез закупуване и доставка на електрически превозни средства за шосеен транспорт – електрически автобуси и тролейбуси“ по Оперативна програма “Околна среда 2014-2020 г.”

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Проф. Кантарджиев става консултант на Столична община за COVID-ва......

Прясно пенсионираният директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев став...

Прочети още keyboard_arrow_right