Столична община представи проект на Стандарт за настилки в пешеходните пространства

-

Снимка: Столица.bg

Столична община представи за обществени консултации проекта за Стандарт за настилки в пешеходните пространства към Наредбата за градската среда на Столична община, която беше приета през 2020 година от Столичния общински съвет.

Стандартът за настилките е документ, който нагледно показва правилата, по които ще се избират настилките и другите елементи на пешеходните пространства на града в зависимост от зоната, в която попадат.

Той дава основните правила и насоки за реденето на настилки, оформяне на бордюри, тактилни ивици, посадъчни места за дървета, показва детайли за правилно полагане на настилките и тяхното свързване с другите елементи на пешеходното пространство – шахти, решетки за отводняване и други.

В стандарта са показани много примери за връзка между различни видове настилки, дават се указания за изискванията към основата и начина на редене. Разгледани са основните елементи на пешеходното пространство и са показани правилни решения за връзки между различни настилки, смяна на посоката, избягване на рязане на много малки елементи, оформяне на частите от тротоара, които са уязвими на повреди.

Стандартът е изработен с много графични примери – чертежи, снимки и таблици, които имат за цел да улеснят ползвателите му при правилното му. Прилагане.
В документа са събрани всички приложими държавни стандарти за съответствие на продуктите, използвани при изграждането и ремонта на тротоарите.

Стандартът ще бъде задължителен за всички възложители по при изготвяне на задания за проектиране, за проектантите при изработване на инвестиционни проекти и за строителите при изпълнение на СМР в обхвата на приложението му. Той ще бъде в помощ и на контролните органи при приемане на проектите и извършеното строителство.

 

Проектът може да бъде разгледан на страницата на НАГ. 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

За няколко часа: Трамвай 20 няма да се движи между „Подуене" и Ру......

За няколко часа днес трамвай 20 ще е с променен маршрут заради наложителни ремонтни дейности, предупредиха от Столична о...

Прочети още keyboard_arrow_right