Столична община с План за действие за превръщането на София в Зелен град (СНИМКИ)

photo_library
 • Столична община с План за действие за превръщането на София в Зелен град

  Снимка: Столица.bg

 • Столична община с План за действие за превръщането на София в Зелен град

  Снимка: Столица.bg

Предвидените капиталови разходи за следващите 10 години са 840 млн. евро

Столична община разработи План за действие, който да превърне София в Зелен град. Това е програма за устойчиво развитие, която е за бъдещето развитие на града с инвестиционен план и 10-годишна визия в развитието на транспорта, строителството, енергетиката, околната среда, водите, отпадъците и земеползването. 

В Плана за действие са предвидени общо капиталови разходи, които са доста мащабни. Те са в размер на около 840 млн. eвро. Изпълнението на мерките ще доведе до конкретни ефективност и ползи като икономия на енергия в размер на 384 100 MWh/годишно. Реализирането на програмата и мерките ще доведе и до реално намаляване на емисиите на ФПЧ2,5 с 21 200 кг/г. и 322 700 кг/г. азотни диоксиди, а намалението на CO2 се очаква да бъде 213 800 т CO2/година.

Стартът на Зелен ринг в София е от гара "Пионер" до "Слатина" (ВИДЕО/СНИМКИ)

Планът за действие се разработва с техническата помощ на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Това стана възможно, след като Столична община се присъедини през 2018 г. към Рамковата инициатива на Европейска банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) "Зелени градове".

Целта е да се осигурят инвестиции в приоритетни зелени проекти, като по този начин се подобри качеството на околната среда в града. Както вече е известно през есента на 2019 г. от Московска 33 обявиха, че стартира проектът "Зелен ринг" на София, който тръгва от гара "Пионер" и целта е да свърже парковете в целия град. Екологичното трасе, първоначално, ще свърже район Изгрев със Слатина. Преди година в район Надежда стартира реализирането на URBiNAT с европейско финансиране, което ще превърне района в зален коридор. 

"Надежда" става "зелен коридор" на София, включена е в URBiNAT

За постигане на "зелените" цели в София са предвидени мерки за подобряване и разширяване на дела на зелените пространства в града, интегриране на зелената инфраструктура в целия град. В целите за „чиста енергия” са планирани да се увеличи делът на обществения транспорт и насърчаване на използването на по-чисти горива, увеличаване използването на възобновяема енергия, подобряване на енергийната ефективност в сградите и намаляване на използването на твърдо гориво за отопление на сгради.

В стратегическите цели за "отговорно използване на ресурсите" са планирани мерки за намаляване на зависимостта от повърхностните води и намаляване на риска от липса на вода при продължителна суша. Други мерки са увеличаване на рециклирането и насърчаване на повторното използване на материалите.

Изпълнението на стратегическите цели ще доведе до подобряване на качеството на атмосферния въздух и намаляване на въглеродния отпечатък на града.

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (12%, 113 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (86%, 819 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 15 Гласове)
Общо гласували: 947 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Започна вторият етап от ремонта на бул. „Първа българска армия“ в......

Започнаха строителните дейности по втория етап от цялостната рехабилитация на бул. „Първа българска армия“ м...

Прочети още keyboard_arrow_right