Столична община с План за действие за превръщането на София в Зелен град (СНИМКИ)

photo_library
 • Столична община с План за действие за превръщането на София в Зелен град

  Снимка: Столица.bg

 • Столична община с План за действие за превръщането на София в Зелен град

  Снимка: Столица.bg

Предвидените капиталови разходи за следващите 10 години са 840 млн. евро

Столична община разработи План за действие, който да превърне София в Зелен град. Това е програма за устойчиво развитие, която е за бъдещето развитие на града с инвестиционен план и 10-годишна визия в развитието на транспорта, строителството, енергетиката, околната среда, водите, отпадъците и земеползването. 

В Плана за действие са предвидени общо капиталови разходи, които са доста мащабни. Те са в размер на около 840 млн. eвро. Изпълнението на мерките ще доведе до конкретни ефективност и ползи като икономия на енергия в размер на 384 100 MWh/годишно. Реализирането на програмата и мерките ще доведе и до реално намаляване на емисиите на ФПЧ2,5 с 21 200 кг/г. и 322 700 кг/г. азотни диоксиди, а намалението на CO2 се очаква да бъде 213 800 т CO2/година.

Стартът на Зелен ринг в София е от гара "Пионер" до "Слатина" (ВИДЕО/СНИМКИ)

Планът за действие се разработва с техническата помощ на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Това стана възможно, след като Столична община се присъедини през 2018 г. към Рамковата инициатива на Европейска банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) "Зелени градове".

Целта е да се осигурят инвестиции в приоритетни зелени проекти, като по този начин се подобри качеството на околната среда в града. Както вече е известно през есента на 2019 г. от Московска 33 обявиха, че стартира проектът "Зелен ринг" на София, който тръгва от гара "Пионер" и целта е да свърже парковете в целия град. Екологичното трасе, първоначално, ще свърже район Изгрев със Слатина. Преди година в район Надежда стартира реализирането на URBiNAT с европейско финансиране, което ще превърне района в зален коридор. 

"Надежда" става "зелен коридор" на София, включена е в URBiNAT

За постигане на "зелените" цели в София са предвидени мерки за подобряване и разширяване на дела на зелените пространства в града, интегриране на зелената инфраструктура в целия град. В целите за „чиста енергия” са планирани да се увеличи делът на обществения транспорт и насърчаване на използването на по-чисти горива, увеличаване използването на възобновяема енергия, подобряване на енергийната ефективност в сградите и намаляване на използването на твърдо гориво за отопление на сгради.

В стратегическите цели за "отговорно използване на ресурсите" са планирани мерки за намаляване на зависимостта от повърхностните води и намаляване на риска от липса на вода при продължителна суша. Други мерки са увеличаване на рециклирането и насърчаване на повторното използване на материалите.

Изпълнението на стратегическите цели ще доведе до подобряване на качеството на атмосферния въздух и намаляване на въглеродния отпечатък на града.

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
 • Няма да избере (26%, 37 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
 • Ще има нови избори (30%, 43 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 145 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Окосиха градинките в столичните "Гоце Делчев" и "Ив. Вазов"...

Продължава поетапната коситбата в междублоковите пространства в столичния район Триадица и тази седмица.   Пре...

Прочети още keyboard_arrow_right