Столична община ще иска заем за стратегически инфраструктурни обекти в София

Столична община ще иска заем за стратегически инфраструктурни обекти в Софи

Снимка: Столица.bg

Това са обекти, които облекчават трафика и са в посока развитие зелен град като Зелен ринг, каза кметът Йорданка Фандъкова

Столична община се подготвя да вземе заем за финансирането на големи инфраструктурни обекти в града. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова при проверката на ремонта на бул. България от Бояна до Околовръстното.

"Това са ключови обекти за града, които облекчават трафика и са в посока развитие зелен град като например Зелен ринг", коментира кметът.

"Позготвяме искането, направихме предварителни срещи с банката и са готови да разгледат нашите искания. Подготвяме проекта съз зам.-кмета по строителство инж. Божинов, с главния архитект на София Здравко Здравков, с зам.кмета по финанси Дончо Барбалов. Вчера имахме работна среща и очаквам до края на следващата седмица списъка с обектите е готов. Включват се само стратегически инфраструктурни обекти, които имат принос не само за вида на града, но и за облекчаването на трафика. Един от тях е именно "Т. Каблешков"", каза Йорданка Фандъкова.

Ще има още една консултация с банката и тогава ще се внесе доклад в СОС. Трябва да се направи обсъждане и да се одобри взимането на такъв инвестиционен заем от европейска банка.

"Това е моята стратегия, взимаме заеми - само инвестиционни и само от двете европейски банки. Столична община до този момент работи само с Европейската инвестиционна банка, имаме добър рейтинг и авторитет пред финансовата институция. Проверяват ни под лупа, защото това е европейска институция. За мен това е допълнителна гаранция, че можем да се справим и да напреднем в тези ключови обекти в града", коментира Фандъкова.

Размерът на заема ще бъде съобщен на по-късен етап.

Столичният кмет каза, че се очаква да се направи и втора актуализация на бюджета на Столична община. Полугодието е приключило в момента се прави анализ на приходите.

"Благодаря на всички софиянци, които се възползваха от отстъпката от 5% при плащането на данъка до вчера. Всъщност ние имаме сериозни постъпления през юни. Доколко ще компенсират предишните загуби ще преценим и вероятно ще се наложи още една актуализаци. Това, което обаче не допуснахме е да спре градския транспорт и ще се наложи допълнителна подкрепа. Не спряха и стратегическите обекти в София - метрото, вътрешния ринг, връзките с Околовръстния път и строителстовото на детски градини. Това са неща, от които няма да спестим. В същото време занете, че подкряпяме свободни артисти и сектора "Култура на образование". Вчера подписах анекс към колективния трудов договор за допълнителен отпуск на учителите, особено в детските градини", коментира Йорданка Фандъкова.

 Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
 • На разстояние (40%, 169 Гласове)
 • На време (12%, 53 Гласове)
 • И двете (разстояние и време) (18%, 78 Гласове)
 • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (26%, 110 Гласове)
 • Не мога да преценя (4%, 15 Гласове)
Общо гласували: 425 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Над 10 глоби за незаконна търговия на открито в София от началото......

От началото на годината до момента над 10 търговци са били глобени за незаконна търговия на открито в София. Те са пол...

Прочети още keyboard_arrow_right