Начална страница / Столична община / Столична община ще осигури пари за безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата и за тази година
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Столична община ще осигури пари за безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата и за тази година

Във Facebook зам.-кметът по направление “Финанси и стопанска дейност” на Столична община Дончо Барбалов написа, че на сесията на 25 януари Столичният общински съвет ще разгледа резултатите от общинската Програма за скринингово изследване на рака на млечната жлеза. Сега докладът се разглежда в постоянните комисии по здравеопазване и по финанси и бюджет.

Ракът на гърдата е социалнозначимо заболяване и вече три последователни години общината участва в организирането на скрининга за рак на гърдата. От това онкологично заболяване ежегодно умират по 1200 жени у нас.

Ранното откриване на рака дава голям шанс да се повлияе от лечението. Поради това Столична община предвижда всяка година по 350 000 лв. за скрининг на млечните жлези. В общинските болници: Първа АГ, Втора АГ, многопрофилните Първа, Четвърта и Пета МБАЛ; Специализираната болница за активно лечение на онкозаболявания и държавните УСБАЛО ЕАД и ВМА се извършват прегледите за рак на гърдата, уточнява зам-кметът.

В програмата за 2015 и 2016 година бяха включени всички жени, работещи в общинските училища, детски градини, ясли, социални заведения, културни институти, кухни. Миналата година бяха обхванати и жените от общинските транспортни дружества. Със скринингът се извършва клиничен преглед и ехографско изследване на млечната жлеза. За него през 2017 г. са дадени 282 320 лв., съобщава Барбалов.

От плануваните 10 963 души, профилактични прегледи са направени на 7 058 жени. По медицински показания на 1 572 е извършено мамографско изследване. На 23 жени е поставена категорична диагноза карцином. При 52 от прегледаните има съмнения за злокачественост и им е назначена биопсия и др. изследвания. 2 323 са случаите с доброкачествени заболявания на гърдата, без патолагия се оказват 4 660 жени.

Зам.-кметът Бапбалов съобщава, че от бюджета на общината са заделени средства и за тази година.

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Камен Петров

Виж също

Пристигат автобусите за линиите към Витоша

Следващата седмица в София пристигат автобусите, които ще обслужват линиите до Витоша. Те са 10 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *