Столична община стартира два проекта по програмата „Пясъчник за иновативни решения“

Столична община стартира два проекта по програмата „Пясъчник за иновативни

Снимка: Столична община

Заместник-кметът по дигитализация и иновации Генчо Керезов подписа договорите по следващите два проекта от Програмата „Пясъчник за иновативни решения“, съобщиха от Столична община.

Обхватът на единия проект е осигуряване на прототипи на сензорни устройства за следене на качеството на въздуха в затворени помещения. Системата предоставя информация на обитателите, алармира при вдигане нивата на въглероден диоксид и ФПЧ, както и изпраща данни в реално време, които да се ползват с аналитични цели. Първите сензорни устройства ще бъдат тествани в детска градина. Устройствата ще възпитават навици за поддържане чистотата на въздуха у децата с аудио- и визуални напомняния.

Вторият проект  цели подобряване на енергийната ефективност в обществените сгради. Ще бъдат инсталирани соларни панели, а система, осигуряваща „умни“ комунални услуги, ще замерва разходването на електричество както от тях, така и от електропреносната мрежа.Мониторинг в реално време ще се извършва и на  потреблението на вода. Реализацията също ще бъде в детско учебно заведение, поради възможността за бързо репликиране в други такива при добри резултати.

Програмата „Пясъчник за иновативни решения“ на Столична община е залегнала в Плана за действие по изпълнението на Стратегията за дигитална трансформация на София (СДТС). Проектите са пилотни и след анализ на резултатите от тях ще се търси финансиране за развитие на тези с най-голям социален ефект. Дори само на ниво пилотен проект, програмата дава възможност на стартиращите компании в София да валидират технологията си в европейска столица и така да привличат други големи градове за клиенти, както и финансиране от инвеститори.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Мият "Симеоновско шосе", ето промените на движението...

Заради миене на бул. „Симеоновско шосе“ в отсечката от Софийски околовръстен път до бул. „Г. М. Димитр...

Прочети още keyboard_arrow_right