Столична община вече е собственик на Къщата на Яворов

Къщата на Яворов

Снимка: Столица.bg

Столичната община стана собственик на Къщата на Яворов в София. Представители на Московска 33 се явиха на третия поред търг, организиран от ЧСИ, за историческата сграда на ул. "Раковски" 136. Къщата е придобита на стойност 1,5 млн. лв. Цената падна, след като на първите два търга не се яви никой.

Имотът, с площ около 400 кв. м, има тежести, защото е ипотекиран многократно от предишните собственици. През 2015 г. Къщата на Яворов е собственост на една от масонските ложи в България - чрез Васил Панчев и "Дом на Яворов" ЕООД. Той не е знаел за задълженията и започва дело между него и Володя Лозанов, бивш управител на дружеството, собкгвеник на къщата преди това.

Спорът с неизяснената собственост влезе в съда и затова предишните два пъти търговете се порвалиха и минаха без участието на Столична община. Още преди година кметът Йорданка Фандъкова получи подкрепата на държавата Столична община да придобие имотът и да стане музей.

Сега от Московска 33 ще направят проект за възстановяването и ремонта на Къщата на Яворов, за да се спаси знакова старина на София.

"Днес 27.09.2019, съгласно Решение 530 на СОС, в качеството ми на заместник-кмет на СО, от името на Столична община се явих на публичната продан за къщата на Яворов. В мое и на общински съветници присъствие беше отворена единствената оферта - на Столична община и бе прието, че тя е валидна и ще бъде процедирана. През следващата седмица Общината ще преведе остатъка от средствата и ще получи нужните документи за окончателното придобиване на собствеността и въвеждането във владение. Къщата ще продължи да се стопанисва от Националния литературен музей, който в партньоство със СО ще продължи да предоставя експозицията на обществеността, да организира изложби, поетични четения и други. През следващата година ще бъдат предприети и нужните действия за извършването на необходимия конструктивен ремонт на сградата", написа в социалната мрежа зам.-кметът по култура на София доц. д-р Тодор Чобанов.

Той припомни, че продължават усилията от страна на Московска 33 за съхраняването и на други знакови исторически сгради на София, в това число създаването на къщата-музей "Райна Княгиня".

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (34%, 56 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (14%, 23 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (23%, 38 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (15%, 25 Гласове)
 • Нямам дете/деца (14%, 24 Гласове)
Общо гласували: 166 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

7 години общинско жилище в София чака семейство с 5 деца...

Семейство с 5 деца вече седма година чака общинско жилище от Столична община. Те са картотекирани и отговорят на всички ...

Прочети още keyboard_arrow_right