Столична община вече е собственик на Къщата на Яворов

Къщата на Яворов

Снимка: Столица.bg

Столичната община стана собственик на Къщата на Яворов в София. Представители на Московска 33 се явиха на третия поред търг, организиран от ЧСИ, за историческата сграда на ул. "Раковски" 136. Къщата е придобита на стойност 1,5 млн. лв. Цената падна, след като на първите два търга не се яви никой.

Имотът, с площ около 400 кв. м, има тежести, защото е ипотекиран многократно от предишните собственици. През 2015 г. Къщата на Яворов е собственост на една от масонските ложи в България - чрез Васил Панчев и "Дом на Яворов" ЕООД. Той не е знаел за задълженията и започва дело между него и Володя Лозанов, бивш управител на дружеството, собкгвеник на къщата преди това.

Спорът с неизяснената собственост влезе в съда и затова предишните два пъти търговете се порвалиха и минаха без участието на Столична община. Още преди година кметът Йорданка Фандъкова получи подкрепата на държавата Столична община да придобие имотът и да стане музей.

Сега от Московска 33 ще направят проект за възстановяването и ремонта на Къщата на Яворов, за да се спаси знакова старина на София.

"Днес 27.09.2019, съгласно Решение 530 на СОС, в качеството ми на заместник-кмет на СО, от името на Столична община се явих на публичната продан за къщата на Яворов. В мое и на общински съветници присъствие беше отворена единствената оферта - на Столична община и бе прието, че тя е валидна и ще бъде процедирана. През следващата седмица Общината ще преведе остатъка от средствата и ще получи нужните документи за окончателното придобиване на собствеността и въвеждането във владение. Къщата ще продължи да се стопанисва от Националния литературен музей, който в партньоство със СО ще продължи да предоставя експозицията на обществеността, да организира изложби, поетични четения и други. През следващата година ще бъдат предприети и нужните действия за извършването на необходимия конструктивен ремонт на сградата", написа в социалната мрежа зам.-кметът по култура на София доц. д-р Тодор Чобанов.

Той припомни, че продължават усилията от страна на Московска 33 за съхраняването и на други знакови исторически сгради на София, в това число създаването на къщата-музей "Райна Княгиня".

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кого ще подкрепите на местните избори в София?
 • Йорданка Фандъкова (ГЕРБ /СДС/) (49%, 632 Гласове)
 • Мая Манолова (БСП/други) (13%, 172 Гласове)
 • Борислав Игнатов (ДБ) (9%, 120 Гласове)
 • Борис Бонев (СС) (14%, 181 Гласове)
 • Ангел Джамбазки (ВМРО) (10%, 122 Гласове)
 • Друг / няма да гласувам (4%, 56 Гласове)
Общо гласували: 1283 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

След 12 дни изтича срокът за заявления по "Културно наследство"...

Остават 12 дни до крайния срок за подаване на заявление по "Културно наследство" на Столична община. Програмата бе създа...

Прочети още keyboard_arrow_right