Столична РЗИ е взела решение за Втора градска да стане инфекциозна

Столична РЗИ е взела решение за Втора градска да стане инфекциозна

Снимка: Столица.bg, Зорница Митин

Медиците на общинската болница подадоха оставки заради липса на сигурност при случай на коронавирус

Столичната РЗИ е взела решението Втора градска болница да се трансформира и да стане инфекциозно отделение. Това съобщи зам.-кметът по здравеопазване в София Дончо Барбалов в интервю пред Хоризонт на БНР.

В неделя на обяд изтече 72-часовият срок, за който общинската болница трябваше да бъде преобразувана в инфекциозна. За промяната бе съобщено още миналата седмица.

"От няколко седмици се работи с колектива на болницата, за да се отговори на реалностите. Сега вече там  няма пациенти и те са изведени отпреди обявяването на трансформацията. Имах две срещи с колектива и на тях присъства и директорът на Столична РЗИ д-р Данчо Пенчев. Днес и кметът разговаря с медиците. Имат безпокойства медиците и ние ги разбираме. Поставиха въпроса за защитни облекла, техника и опит в лекуването на пациенти с коронавирус. Направи се доставка на исканите материали от РЗИ и Столична община. Въпросът за техниката е актуален, но болницата разполага с известна техника. Трябва да насочим усилията с обучението и как медицинският персонал да се грижи", каза пред Хоризонт Дончо Барбалов.

Той обясни, че решението да се подготви Втора градска болница е взето от Столична РЗИ. "Това е решение на РЗИ, тъй като има държавни болници, които са включени активно - ВМА, Пирогов, Белодробна, Александровска и избраха и една общинска болница да помогне в този процес", обясни Барбалов.

Според него реално болницата не е на по-лошо, нито на по-добро ниво от голяма част от тези в страната. "Може да има момент на непредвидимост, всеки пациент, който пациент влиза може да се окаже заразен. Затова, ако се наложи, при голям брой, целият медицински и наличен ресурс да се изпозва адекватно. Става въпрос за отговорност към цялото общество", коментира Барбалов.

Той сподели, че при проведените срещи медиците от Втора градска язно са споделили притесненията си и те са предадени на РЗИ и МЗ, които са решаващ орган.  Медици от Втора градска подават оставки заради липса на сигурност при лечение на заразени с коронавирус.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Какво мислите за Covid-19?
 • Притеснявам се и стоя вкъщи (35%, 225 Гласове)
 • Мисля, че се преувеличава (21%, 132 Гласове)
 • Мерките трябва да са още по-строги (32%, 204 Гласове)
 • Трябва да се изгради обществен имунитет след преболедуване (10%, 64 Гласове)
 • Нас не ни лови, ракия да има (2%, 10 Гласове)
Общо гласували: 635 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Започна пръскането срещу кърлежи на паркове и градини в София (СН......

От вчера стартира пръскането срещу кърлежи на общинските паркове, градини и междублокови пространства в столицата. То се...

Прочети още keyboard_arrow_right