СУ и БНР са сред най-големите данъчни длъжници към Столична община

СУ "Св. Климент Охридски"

Снимка: Столица.bg

Двама от най-големите длъжници за местни данъци и такси към Столична община продължават да са Софийският университет "Климент Охридски" и Българското национално радио. И тазгодишната кампания за плащането на налозите стартира и както е известно не може да се плати за настоящата година преди да се изчистят задълженията за предходните.

Софийският университет през 2017 г. дължеше 7,5 млн. лв. на Столична община, но поиска разсрочено плащане за 2,9 млн. лв. Схемата на погасяване получи одобрение от СОС за 5 години. До 2022 година, внасяйки равни вноски Алма матер трябва да е занулил дълга си, натрупан от данъци и такси към Московска 33. В момента обаче продължават и съдебните дела за още 2,5 млн. лв., които университетът дължи. Какво ще се случи и дали сумата ще бъде намалена, или трябва да се изплати цялата ще реши Темида.

През ноември 2018 г. се разбра, че и Българското национално радио в продължение на 5 години е "забравило" да си плаща местните данъци и такси. От 2013 г. държавната медия е минавала гратис, а натрупаните задължения са в размер на е 1 866 725 лв. за такса смет и данък сгради, при годишен бюджет от около 40 млн. лв.  Да БНР също има изготвен 5-годишен погасителен план. Според него БНР трябва да се издължи до  2023 г. с равни месечни вноски по 31 112 лв.

Сред първите данъкоплатци в Столична община е собственик на апартамент в район Изгрев. Той се е издължил онлайн още в неделя вечерта. От Столична община започва и кампанията за разпечатване и изпращане на съобщенията за дължимите данъци и такси до столичани, потвърдиха от общината. апартаменти. 

6% повече приходи или 26 млн. лв. се очаква да влязат в в общинската каса през 2019 г., съобщи зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов. А това се дължало на по-голямата събираемост. Плащането може да стане на каса, по банков път, онлайн и в изипей.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Фандъкова проверява ремонтите в София със семейната кола...

Кметът Йорданка Фандъкова доста изненади е замислила днес в почивния ден. Особено вълнуващи те ще са за изпълнителите на...

Прочети още keyboard_arrow_right