Топлофикация-София пусна обществена поръчка за инсталация за RDF

ТЕЦ София

Снимка: Столица.bg

Топлофикация София пусна обществена поръчка за изграждане на инсенератор за горене на отпадъци за 350 млн. лв, става ясно от качената информация на страницата на Агенцията за обществени поръчки.

Повече от половината от средствата за RDF инсталацията се осигуряват от Европейската комисия, а другата част е заем от Европейската инвестиционна банка. Срокът за изграждане на инсталацията е до 2023 г. С това се затваря цикъла за преработка на отпадъци и ще се намалят разходите за природен газ.

Поръчката е публикувана на 11 януари и оферти ще се приемат до 15 март. На 14 януари на сесията на СОС беше одобрен бизнес плана на Топлофикация София.

Най-значителната критика по отношение на проекта е, че инсталацията ще замърсява центъра на столицата. Предвижда се инсенераторът да се изгради във „Военна рампа“, близо до Централна гара. Предвижда се там да се извършва изгарянето на раздробеният и изсушен твърд битов отпадък, който се произвежда от софийския завод за боклук край с. Яна. От него се получава краен продукт - т.нар. RDF, който може да се използва за производство на топло- и електроенергия.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

ОИЦ-София представи Програмната стратегия за развитие на човешкит......

Екипът на Областен информационен център София представи програмната стратегия, както и предвидените мерки по Приоритет 1...

Прочети още keyboard_arrow_right