"Топлоцентралата" - Културното бижу на София (СНИМКИ)

photo_library
 • "Топлоцентралата" - Културното бижу на София

  Снимка: Столица.bg

 • "Топлоцентралата" - Културното бижу на София

  Снимка: Столица.bg

 • "Топлоцентралата" - Културното бижу на София

  Снимка: Столица.bg

 • "Топлоцентралата" - Културното бижу на София

  Снимка: Столица.bg

На 16 юни започнаха строителните дейности по трансформацията на изоставената индустриална сграда в Южния парк

Един от ембелематичните обекти на съвременна и модерна София вече се реализира. Това е реконструкцията на изоставена индустриална сграда в Южния парк - Топлоцентралата, която до година ще се превърне в Център за съвременно изкуство.

Проектът предвижда цялостното преобразяване на рухналата сграда да се превърне в Културното бижу на София. Строителството или по-точно реконструкцията стартира на 16 юни т. г. Проектът е за 3,7 млн. лв. и финансирането е осигурено от Столична община. По проектът се работи повече от година и стартирането на трансформацията на това пространство вече е факт.

Очаква се запустялата сграда и мястото, където общината редовно почистваше от купища боклуци да се превърне в дом на съвременните творци. Строителството, финансирано изцяло от Столична община, трябва да приключи до началото на следващата година, каза кметът на София.

"Топлоцентралата" получава статут на Общински културен институт (СНИМКИ)

Днес Йорданка Фандъкова, която изпълни ангажимента си за осигуряване на средства за материализиране на идеята на десетки творци в столицата, посети и провери как напредва изграждането на "Топлоцентралата". С нея беше общинският съветник и председател на Постоянната комисия по култура Малина Едрева и зам.-кметът по култура и образование доц. д-р Тодор Чобанов. 

Столичният кмет обходи целия обект, в който ще има голяма многофункционална зала, две по-малки, малък амфитеатър и сектор от резидент тип, където гостуващи от чужбина творци ще могат да работят и живеят в "Топлоцентралата".

Тя разговаря с архитектите на проекта и с представители на фирмата изпълнител и получи подробна информация за дейностите и етапите на изграждане. 

"С изграждането на "Топлоцентралата" София се приобщава към най-добрите европейски примери и градове. Единственият в България Център за съвременно изкуство е доказателство за грижата и възможностите, които се предоставят на съвременните творци. Искам да благодаря на всички, които работиха. Този проект го развиваме отдавна и то по начин, по който следва да се реализират такива ключови обекти", каза столичният кмет пред журналисти.

"Мястото е прекрасно в самия Южен парк. Бях поставила едно условие, по никакъв начин да не се навлиза в парка. По проекта работиха десетки представители на творците под ръководството на общинския съветник и председател на Постоянната комисия по култура в СОС Малина Едрева. Тя даде сърце и душа на този проект и разбира се д-р Чобанов", припомни Фандъкова как се е стигнало до реализацията на идеята и желанията на стотици творци в София.

Зелена светлина за топлоцентралата на НДК да стане център за изкуство

По реализацията на "Топлоцентралата" бяха направени много обсъждания както обществени така и в комисиите на СОС. Проведе се успешен международен архитектурен конкурс, в които участваха 60 архитектурни студиа и журито избра българско студио да направи поректа, по който сега се работи.

Такъв Център за съвременно изкуство столичният кмет е посещавал в Загреб, но се надява, че софийският ще бъде по-добър и модерен, тъй като се изгражда в момента.

"Надявам се архитекти и изпълнители да работят заедно, за да е добър резултатът накрая. Очаквам в началото на следващата година строителните дейности да приключат и сме предвидили това пространство да функционира като Общински културен център", допълни столичният кмет.

Фандъкова се надява и Министерство на културата да се включи в самото управление на Центъра, защото ще е национален и единствен в България. Тя имало обещанието на министъра на културата. Реално се очаква центърът да заработи най-късно в 2022 година.

"Ако преди това се създаде организация би било добре и  от следващата есен съвременните творците да имат своя дом в Южния парк, в сърцето на София в един знаков обект. Това говори за нашите усилия в трудните времена, във времената на икономическа криза да продължим да инвестираме в образование и култура, секторите, които гарантират дългосрочното развитие на града ни", коментира кметът на София.

След транформацията на изоставената индустриална сграда пространството ще се превърне в красиво и уютно място за разходка на столичани. Там те ще могат да разгледат изложба, да видят спектакъл.

За оборудването на "Топлоцентралата" Столична община ще кандидатства по Норвежкия механизъм за финансиране.

"Най-важното за този порект е, че облагородява средата и създава ново преживяване в този парк и столицата. Другата ценност е съхраняването на духа на тази индустриална сграда и на мястото като използавне на различни архитектурни средства. Запазена е растителност, защото тя създава динамика на сградата и променя облика й през различните сезони. Ще запазим част от графитите и материалите като бетон, тухли и клинкери, тъй като това са ключови елемент на архитектурата, които считам, че трябва да присъстват. Това показва уважението и съхранението към хората, които са били тук преди нас", каза арх. Адриана Сърбова, която се е включила към поректанския екип на работен етап на техническия проект.

Автори на идейния проект на Тполоцентралата са арх. Антон Колев и арх. Марияна Сърбова. 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (38%, 89 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (13%, 30 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (21%, 48 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (12%, 27 Гласове)
 • Нямам дете/деца (17%, 39 Гласове)
Общо гласували: 233 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Данъчните на район Витоша и Овча купел се обединяват...

Данъчните отдели "Общински приходи" на районите Витоша и Овча купел се обединяват. Това е станало с решение на СОС, съоб...

Прочети още keyboard_arrow_right