Тръгна делото срещу Евгени Крусев за релсите на "Графа" (СНИМКИ)

photo_library
 • Тръгна делото срещу Евгени Крусев

  Снимка: Столица.bg, Зорница Митин

 • Тръгна делото срещу Евгени Крусев

  Снимка: Столица.bg, Зорница Митин

 • Тръгна делото срещу Евгени Крусев

  Снимка: Столица.bg, Зорница Митин

Единственият свидетел в Спецсъда беше авторът на първоначалния проект инж. Румен Борисов

Специализираният наказателен съд даде ход на делото за трамвайното трасе по ул. Граф Игнатиев в София. По случая обвиняем е бившия зам.-кмет на Столична община Евгени Крусев, който отговаряше за транспорт и транспортна инфраструктура. На заседанието на съда днес бе разпитан един единствен свидетел. това беше авторът на идейния проект инж. Румен Борисов от Инфрасити-РБ ООД.

Разследването започна след сигнал до прокуратурата за подмяната на виборизолационната подложка. Първоначално заложената е била подменена с тази на фирма, която е била класирана на вотро място в конкурса по ЗОП. Крусев обясни пред Темида, че решението не го е взел сам, а е на 29-членният състав на Експертна комисия.

По време на проверката се установи, че от подмяната няма настъпили щети за Столична община. Прокуратара говори за евентуални финансови загуби. Ремонтът на ул. Граф Игнатиев е част от Зона 2 и е финансиран с европейски средства. Трамвайното трасе обаче е с пари от бюджета на Столична община.

Евгени Крусев бе с двама адвокати в съда, а единият е известният адв. Менко Менков. Пред съда той обясни, че при първоначалния проект на релсовия път, трамваите нямало как да се разминат на завоя на "Графа" и "Алабин". От инж. борисов са искали да препоректира трасето, но той се е отказал и на практика и от авторските права. Това е била основателната причина за свикването на Експертен съвет.

Първоначално избраната виброизолационна подложка е поглъщала вода, а подпочвени води са открити при разкирването на улицата за ремонт. Именно затова заложеният материал не е онговарял на условията и трябвало да бъде подменен. Следващото съдебно заседание по делото е насрочено за 9 октомври т. г.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

7 години общинско жилище в София чака семейство с 5 деца...

Семейство с 5 деца вече седма година чака общинско жилище от Столична община. Те са картотекирани и отговорят на всички ...

Прочети още keyboard_arrow_right