Трамвайното трасе се вдига и мотрисите ще минават по покрива на тунела при НДК

Трамвайното трасе се вдига и мотрисите ще минават по покрива на тунела при

Снимка: Столица.bg

Трамваите по "Скоболев" ще бъдат качени и ще минават по покрива на тунела на НДК. Това предвижда проект на Столична община, който ще се реализира в града през следващите 5 години.

Днес на пресконферениця кметът на София Йорданка Фандъкова, зам.-кметът по строителството инж. Ангел Джоргов и зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов представиха големия проект. Той включва 10 стратегически инфраструктурни проекти в града, и 5 резервни, а предложеното финансиране е чрез заем от 60 млн. евро от Европейската инвестиционна банка.

Новото трамвайно трасе е част от належащата реконструкция на централния бул. "Скобелев" и транспортния тунел на НДК. Предвидения бюджет е малко над 16 млн. лв. "Трамваят с рампа ще бъде качен на покрива транспортния тунел. Целта е отдалечавена от близките сгради. Сега там имаме един коловоз и трамваите се ичзачкавт. Проектът предвижда да има два коловоза на покрива на тунела. Рехабилитацията на тунела ще се извършва успоредно. За трамвая имаме готов идеен проект. Завършваме  поректирането за вътре в тунела и до края на зимата се надявам да пуснем порцедура за избор на изпълнител, обясни инж. Ангел Джоргов.

Той обясни, че сега с единичен коловоз трамваите се изчакват и това оказва виляние и на скоростта и разписанието. "От Петте кюшета към бул. Витоша ще има два нови коловоза, които съвпадат с тези влизащите сега, с една рампа ги качваме на "Скобелев" и по посока НДК ще се отдалечат от жилищните сгради. Запазва се движението, отиват на към бул. "Витоша" и си ползват и спирката която е сега4, допълни инж. Джоргов.

"Това е цялостна дългосрочна програма за развитието на основна инфраструктура на града. Целта е  за извеждане на трафика и тя е за десетелития. Затова имаме нужда от допълнителен финансов ресурс. Надяваме се на разбиране от софиянци и от СОС", каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Очаквайте подробности и за останалите стратегически обекти.

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столичен инспекторат: Миенето на улици и булеварди в столицата пр......

Продължава миенето на улици и булеварди в София. В нощна смяна в дейността се извърши по трасета, които през деня с...

Прочети още keyboard_arrow_right