Ученици от 1 до 4 клас ще опознават София чрез два нови туристически маршрута

Ученици от 1 до 4 клас ще опознават София чрез два нови туристически маршру

Снимка: Столична община

Два нови туристически маршрута „Опознай София“, насочени към ученици от 1 до 4 клас, ще стартират от днес, съобщават от Столична община. Те са разработени от ОП „Туристическо обслужване“, като целта им е децата да научат повече за своя град, за забележителностите и институциите в столицата.

„Тази нова инициатива на Столична община и ОП „Туризъм“ е насочена към най-малките софиянци. Започваме с пет училища в София, а от юни предвиждаме да включим и деца от детските градини, като маршрутът им се разработва в момента“, каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Проектът включва образование, туризъм, история.

„Беседите запознават децата с интересни факти от нашия град и ги мотивират да продължат да се интересуват от забележителностите и историята на столицата. Това ще им помогне не само да опознаят София, но и да я обичат и да я пазят“ – каза още столичният кмет.   

Учениците от първи клас на 1. СУ „Пенчо Славейков“ бяха сред първите, които преминаха по маршрута, включващ храма „Света София“, чието име носи българската столица, паметника на Васил Левски, катедралния храм „Александър Невски“, паметника и гроба на Иван Вазов. Маршрутът на учениците от 3 и 4 клас включва Народното събрание, Народния театър „Иван Вазов“, БНБ,  Археологическия музей, Президентството.

„В първото издание са включени 5 софийски училища –  6. ОУ „Граф Н. П. Игнатиев“,  7. СОУ „Св. Седмочисленици“, 112. ОУ „Стоян Заимов“, 1. СОУ „Пенчо Славейков“, 133. СОУ – „А. С. Пушкин“, а децата, които ще разгледат забележителностите, са около 500“, каза зам.-кметът на Столичната община Ирина Савина.

Около един милион туристи са посетили София през миналата година, като 60 процента от тях са чужденци.

„Общинското предприятие разработва нови туристически продукти свързани с вековните дървета и архитектурата на града“, обясни директорът на ОП „Туристическо обслужване“ Людмил Пелов.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (17%, 19 Гласове)
 • Няма да избере (27%, 30 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 13 Гласове)
 • Ще има нови избори (32%, 35 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (12%, 13 Гласове)
Общо гласували: 110 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

София и Баку обмислят меморандум сътрудничество...

Столичният кмет Васил Терзиев и посланика на Азербайджан Н. Пр. д-р Хюсейн Хюсейнов обсъдиха възможностите за общ мемора...

Прочети още keyboard_arrow_right