В София 10 069 деца са класирани в първи клас чрез електронната система

В София 10 069 деца са класирани в първи клас чрез електронната система

Снимка: Столица.bg

Общо 10 069 деца са класирани в първи клас, съобщиха от Столична община. От тях 8717 са приети в училище по първо желание. Некласирани са 460 деца, а 1704 свободните места за второ класиране.

От Общината обясниха, че класирането е извършено под контрола на представители на родителски организации. Резултатите съобщи зам.-кметът по дигитализация Генчо Керезов в присъствието на Ваня Кастрева – директор на РУО-София, Мария Минчева, директор на дирекция „Образование“.

460 първокласници в София останаха без места в училище след първото класиране

Припомняме, че за първи път първокласниците в столицата се класират чрез Система за централизирано електронно класиране за прием на учениците в първи клас в общинските училища на територията на Столична община. До момента кандидатстването и приемът са се извършвали на място в софийските училища.

Системата включва процесите по регистриране, кандидатстване, класиране и записване на първокласниците. Тя дава възможност родителите да запишат децата си изцяло по електронен път. Най-важен при класиранията за първи клас е критерият уседналост, като той дава и най-голямо предимство.

Родителите не чакат на опашки пред училищата и не е необходимо да събират и предоставят документи за критериите, които могат да се удостоверяват служебно. Само в случай, че служебната проверка не може да потвърди заявено от родителите обстоятелство, е необходимо те да предоставят документ на хартиен носител.

Освен общинските училища, на територията на Столична община има 4 държавни училища и 44 частни училища, които приемат първокласници. За тях кандидатстването се извършва на място в съответното училище.

От Столична община разясниха, че родителите на всички кандидатстващи деца, включително на некласираните, ще получат имейл на електронните си пощи за резултатите от класирането, като могат да проверят къде е класирано детето им и на сайта на ИСОДЗ, ПГУ и І клас.

Срокът за записване на класираните на първо класиране е 17,00 ч. на 11.06.2021 г. Записването може да се осъществи по електронен път от родителите, които разполагат с квалифициран електронен подпис /КЕП/ в случаите, в които служебните проверки са удостоверили всички заявени критерии, както и на място в съответното училище.

Родителите на всички неприети деца, както и на тези, които са класирани, но не са записани или са записани и в последствие отписани в регламентираните срокове, могат да направят кандидатури за участие във второ класиране, като е препоръчително да проверят за наличие на свободни места на сайта сайта https://kg.sofia.bg/#/home в избраните от тях училища.

 Важно е да се отбележи, че ако детето не бъде записано, губи мястото си от първото класиране. При второто класиране, обаче родителят може да посочи както най-желаното от него училище, така и училището от което вече се е отказал.

 „Родителите, които имат електронен подпис, могат да подадат заявления за записване директно през системата, правейки целия процес 100% електронен. Всичко това прави електронната система за прием в първи клас пример за това как трябва да функционира електронното управление“, разясни заместник-кметът по дигитализация на София Генчо Керезов.

 За участие във второто класиране се кандидатства до 18,00 ч. на 11.06.2021 г. Второто класиране ще се извърши на 11.06.2021 г. Третото класиране е на 18.06.2021 г.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За коя партия/коалиция ще гласувате на Парламентарните избори на 11-ти юли?
 • ГЕРБ-СДС (33%, 229 Гласове)
 • Има такъв народ (23%, 161 Гласове)
 • БСП (6%, 43 Гласове)
 • Демократична България (24%, 166 Гласове)
 • ДПС (1%, 8 Гласове)
 • Българските патриоти (ВМРО, ВОЛЯ, НФСБ) (4%, 26 Гласове)
 • Изправи се! Мутри вън! (2%, 15 Гласове)
 • Друга партия/коалиция (2%, 12 Гласове)
 • Няма да гласувам / Не подкрепям никого (4%, 30 Гласове)
Общо гласували: 690 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Столична община с официална позиция за всички реставрационни дейн......

Всички реставрационни дейности на пространството около паметника на Васил Левски, на паметника на Цар Освободител, на Лъ...

Прочети още keyboard_arrow_right