В София ще има зони без автомобили като мярка за по-чист въздух

Йоана Христова, зони без автомобили

Снимка: Столица.bg, Зорница Митин

До края на 2020 година трябва да е готова новата Програма за качеството на въздуха в Столична община 2021 - 2026, каза Йоана Христова

В София ще се обособят зони без автомобили или т. нар. нискоемисионни зони. Това предвижда Столична община като една от мерките в новата Програма за подобряване на качеството на въздуха в столицата. Най-вероятно мярката първо ще бъде приложена в идеалния център на София. От Столична община вече работят по план за въвеждане на такива зони, в които няма да се допускат автомобили, които не са екологични и замърсяват.

Нисокемисионните зони са новото, което със сигурност ще  има като мярка в новата програма. Тя ще бъде обсъдена както по отношение на транспорта така и за битовото отпление, потвърди зам.-кметът по екология Йоана Христова.

На пресконференцията днес тя представия проект на Столична община за изработване на нова Програма за качеството на въздуха 2021 - 2026 на територията на Столична община.

Зоните с ниски емисии са така известните вече "лес зони" по отношение на транспорта като се включат, разбира се и емисиите на ФПЧ и битовото отопление. Ще бъда одобрени количествени показатели за въздействието на тези мерки върху нивата на замърсителите и нивата на годишните емисии в резултат на мерките", обясни Йоана Христова.

Зоните може да са свободени изцяло от транспорт и навлизане на всякакви превозни средства. Биха могли да бъдат улици или цели карета и да се прилагат само в дни с превишения на замърсяване или да бъдат постоянно действащи. Всичко зависи от ефекта, който такава мярка ще окаже върху качеството на атмосферния въздух, уточни зам.-кметът по екология.

Ще бъде изготвен предварителен варинат на тази Програма за качество на въздух 2021 - 2026 и съгласувана с РИОСВ София и ще се проведе по широка консултация със заинтересованите страни. Има назначен програмен съвет с участието на неправителствени организации който да дават предложения и коментари. Очакваме окончателнияя вариант на Програмата в края на тази година, така че следващата тя да е действаща за Столична община, коментира Христова.

Когато се разработват мерките е много важно да се знаят източните. Нямаме една мярка, която да изчисти въздуха на София и не можем  сляпо да прилагаме решения от други градове, защото имат различни източници на замърсяване, допълни Христова.

При сега действащата програма в София основното замърсяване идва от транспорта и битовото отопление. Те имат съответните проценти и ще се проследи кои мерки дават най-бърз резултат.

  

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Трябва ли да има Книжен пазар на Славейков?
 • Да, ембламатично е (60%, 634 Гласове)
 • Да, празно изглежда без книжен пазар (12%, 126 Гласове)
 • Не, има толкова книжарници наоколо (11%, 118 Гласове)
 • Не, така ми харесва повече (16%, 164 Гласове)
 • Не мога да преценя (1%, 13 Гласове)
Общо гласували: 1055 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

"Софийска вода" откриха незаконно хващане на вода над Горна Баня ......

Екипи на "Софийска вода" са установили незаконно хващане на вода в близост до Рилския водопровод над Горна Баня. Сигналъ...

Прочети още keyboard_arrow_right