В София ще има зони без автомобили като мярка за по-чист въздух

Йоана Христова, зони без автомобили

Снимка: Столица.bg, Зорница Митин

До края на 2020 година трябва да е готова новата Програма за качеството на въздуха в Столична община 2021 - 2026, каза Йоана Христова

В София ще се обособят зони без автомобили или т. нар. нискоемисионни зони. Това предвижда Столична община като една от мерките в новата Програма за подобряване на качеството на въздуха в столицата. Най-вероятно мярката първо ще бъде приложена в идеалния център на София. От Столична община вече работят по план за въвеждане на такива зони, в които няма да се допускат автомобили, които не са екологични и замърсяват.

Нисокемисионните зони са новото, което със сигурност ще  има като мярка в новата програма. Тя ще бъде обсъдена както по отношение на транспорта така и за битовото отпление, потвърди зам.-кметът по екология Йоана Христова.

На пресконференцията днес тя представия проект на Столична община за изработване на нова Програма за качеството на въздуха 2021 - 2026 на територията на Столична община.

Зоните с ниски емисии са така известните вече "лес зони" по отношение на транспорта като се включат, разбира се и емисиите на ФПЧ и битовото отопление. Ще бъда одобрени количествени показатели за въздействието на тези мерки върху нивата на замърсителите и нивата на годишните емисии в резултат на мерките", обясни Йоана Христова.

Зоните може да са свободени изцяло от транспорт и навлизане на всякакви превозни средства. Биха могли да бъдат улици или цели карета и да се прилагат само в дни с превишения на замърсяване или да бъдат постоянно действащи. Всичко зависи от ефекта, който такава мярка ще окаже върху качеството на атмосферния въздух, уточни зам.-кметът по екология.

Ще бъде изготвен предварителен варинат на тази Програма за качество на въздух 2021 - 2026 и съгласувана с РИОСВ София и ще се проведе по широка консултация със заинтересованите страни. Има назначен програмен съвет с участието на неправителствени организации който да дават предложения и коментари. Очакваме окончателнияя вариант на Програмата в края на тази година, така че следващата тя да е действаща за Столична община, коментира Христова.

Когато се разработват мерките е много важно да се знаят източните. Нямаме една мярка, която да изчисти въздуха на София и не можем  сляпо да прилагаме решения от други градове, защото имат различни източници на замърсяване, допълни Христова.

При сега действащата програма в София основното замърсяване идва от транспорта и битовото отопление. Те имат съответните проценти и ще се проследи кои мерки дават най-бърз резултат.

  

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (34%, 54 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (14%, 22 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (23%, 37 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (16%, 25 Гласове)
 • Нямам дете/деца (14%, 22 Гласове)
Общо гласували: 160 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

МОН дава 2 терена за детски градини в район Студентски...

Министерство на образованието дава на Столична община два държавни терена за изграждане на детски градини и училище в ра...

Прочети още keyboard_arrow_right