В София ще сменяме адреса по електронен път

В София ще сменяме адреса по електронен път

Снимка: Столица.bg

В "Студентски" услугата тръгва през септември

Зам.-кметът по дигитализация Генчо Керезов обясни, че Столична община ще въведе пилотно Платформа за електронни услуги по гражданско състояние. „Започваме със смяната на адрес, като услугата ще бъде внедрена поетапно в четири района до края на годината. Първият е „Студентски“, където честотата на ползване на услугата е най-висока, и ще стартира през септември“, уточни още той. Другите три района са „Витоша“, „Средец“ и „Слатина“.
 
Платформата ще улесни гражданите, тъй като няма да се налага ходене до гише и придружаване от хазяин. Пилотната фаза няма да измени процеса за администраторите, защото целта е да се тества интеракцията и потребителското преживяване за гражданите. При добри резултати ще вървим към пълна интеграция на работния процес. Платформата ще бъде изработена от Евротръст Технолоджис.
 
Столичната община сключи  рамков договор за предоставяне на отдалечена електронна идентификация. “Облачният електронен подпис” замества стандартния електронен подпис и подписа на ръка и е изцяло в съответствие с изискванията на Комисията за регулиране на съобщенията. „Услугата отговаря на очакванията на потребителя – без нужда да се разхождаш до офис на доставчик на електронен подпис (КЕП), гише за издаване на ПИК или друго. В рамките на пилотната фаза софиянци ще могат да се идентифицират напълно безплатно и само с камерата на мобилния си телефон + приложение на него“ , каза още Керезов.
 
Реализацията на проекта е с финансирана консултантска помощ от фондация Блумбърг Филантропис. Част е от програмата “Пясъчник за иновации” и се реализира съвместно със Зелена София.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

В Еко-Е рали България ще участват и четири екипа от Столичен инсп......

  Четири екипа на Столичен инспекторат ще участват в 9-то издание на Еко-Е рали България. То ще протече  под ...

Прочети още keyboard_arrow_right