Внасят поправка в парламента за инкриминиране на горенето на отпадъци

Инкричинират горенето на отпадъци

Снимка: Столица.bg

Депутати на ГЕРБ внасят в парламента утре поправки в Закона за отпадъците. Промяната е да се инкриминира горенето на отпадъци. "Имам обещанието, че утре народни представители от ГЕРБ ще внесат исканата промяна. Така горенето на отпадъци ще бъде прието за престъпление, а то е спрямо живота и здравето на хората", каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

"В последните дни има чувствителни и сериозни превишения на замърсители на въздуха, като най-големите бяха в предишната нощ. Ясно е, че трафикът не е причината за тези превишения, а отоплението с твърдо битово гориво и отоплението на отпъдъци. По отношение на търдото битово гориво предприехме мерки и апелираме хората да се включат в проектите на Столична община за безплатна подмяна на отоплението с по-екологично", каза столичният кмет.

След обсъждане на текста на поправката в парламента ще се уточни дали само "горенето на отпадъци на открито" или изобщо "горенето на отпадъци" ще бъде прието за престъпление. Фандъкова отново припомни, че голям проблем с горенето на отпадъците продължава да има в някои райони на София като "Красна поляна" "

"Затова поисках и в последните месеци се работеше, в Народното събрание да се приеме инкриминирането на отпадъците. Само за последната седмица са направени над 60 проверки за горене на отпадъци на откирто. Съставени са над 20 акта, но сами по по себе си те не вършат никаква работа", коментира столичният кмет.

Тя каза, че заедно с инициативния комитет от Красна поляна искат тази промяна, за да може да има по строги и сериозни сакнции, така че горенето да бъде престъпление. "Санкциите и в момента същестувват, но те за съжаление не дават никакъв резултат. До 3 години очакваме 20 000 домакинства да им се подменят, по програмата, безплатно отоплителните инсталации на ток, газ и пелети", каза Фандъкова.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Над 10 екипа мият улиците на София...

Над 10 екипа извършват машинно миене на пътните платна с автоцистерни с маркуч през днешния ден. Улиците се мият след ка...

Прочети още keyboard_arrow_right