"Водна паша" - от септември в езерото в Южния парк на София

-

Снимка: Столична община

Във финална фаза е работата по композицията "Водна паша", която през септември ще стане значима част от градската и културна среда на София. Това отбеляза зам.-кметът по направление „Култура, образование, спорт и младежки дейности” на Столична община, който посети ателието „Марковстудио“ в с.Требич, където се довършва скулптурната композиция.

Автор на композицията е скулпторът Павел Койчев. Той благодари на кмета на София Йорданка Фандъкова и на Столичният общински съвет за материализирането на проекта.

„Водна паша“ ще бъде разположена в езерото в Южния парк откъм ул. “Нишава“. Шестте фигури – пастир и овце, в които е вложена библейска символика – са изработени от месинг и тежат общо 2,165 тона. Главната фигура е висока 4,4 метра, 4 м от които над водата. Вече се работи плащът на пастира и скоро фигурата ще бъде напълно довършена.

„В езерото околните дървета се отразяват и така се осмисля пашата. Идеята на творбата е свързана с Библията. Всички имаме нужда от пастир, Христос, защото човекът е слаб, несигурен“ – обясни идеята си Павел Койчев.

Столичният общински съвет одобри разполагането на композицията в градска среда със свое решение през ноември 2020 година. Идеята за поставянето на мащабно произведение на световнопризнатия наш творец беше подкрепена от много обществени фигури и личности от артистичния свят, от Съюза на българските художници, от екипа на Софийската градска художествена галерия. Проектът беше одобрен от Експертно-художествения съвет към Столична община.

След отправената покана и поредица обсъждания Павел Койчев предложи на общинската управа да създаде нова версия на емблематичната си творба „Водна паша“, разположена до 2019 г. в езерото до село Осиковица край Правец. Творецът даде и идеята за локацията, в която тя да „заживее“.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Генчо Керезов посети Центъра за компетентност „КВАЗАР“...

Заместник-кметът по дигитализация, иновации и икономическо развитие на София Генчо Керезов посети Центъра за компетентно...

Прочети още keyboard_arrow_right