"Водна паша" - от септември в езерото в Южния парк на София

-

Снимка: Столична община

Във финална фаза е работата по композицията "Водна паша", която през септември ще стане значима част от градската и културна среда на София. Това отбеляза зам.-кметът по направление „Култура, образование, спорт и младежки дейности” на Столична община, който посети ателието „Марковстудио“ в с.Требич, където се довършва скулптурната композиция.

Автор на композицията е скулпторът Павел Койчев. Той благодари на кмета на София Йорданка Фандъкова и на Столичният общински съвет за материализирането на проекта.

„Водна паша“ ще бъде разположена в езерото в Южния парк откъм ул. “Нишава“. Шестте фигури – пастир и овце, в които е вложена библейска символика – са изработени от месинг и тежат общо 2,165 тона. Главната фигура е висока 4,4 метра, 4 м от които над водата. Вече се работи плащът на пастира и скоро фигурата ще бъде напълно довършена.

„В езерото околните дървета се отразяват и така се осмисля пашата. Идеята на творбата е свързана с Библията. Всички имаме нужда от пастир, Христос, защото човекът е слаб, несигурен“ – обясни идеята си Павел Койчев.

Столичният общински съвет одобри разполагането на композицията в градска среда със свое решение през ноември 2020 година. Идеята за поставянето на мащабно произведение на световнопризнатия наш творец беше подкрепена от много обществени фигури и личности от артистичния свят, от Съюза на българските художници, от екипа на Софийската градска художествена галерия. Проектът беше одобрен от Експертно-художествения съвет към Столична община.

След отправената покана и поредица обсъждания Павел Койчев предложи на общинската управа да създаде нова версия на емблематичната си творба „Водна паша“, разположена до 2019 г. в езерото до село Осиковица край Правец. Творецът даде и идеята за локацията, в която тя да „заживее“.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столична община пусна допълнителен градски транспорт за Задушница...

Столична община осигури допълнителен градски транспорт заради Задушница днес, за улеснение на гражданите с придвижването...

Прочети още keyboard_arrow_right